Hoppa till huvudinnehåll

Därför vill vi nu erbjuda innehåll för barn under 3 år

Liten flicka med pekplatta. Mikaela Soncks kommentartemplat.
Mikaela Sonck förklarar fördelarna med skärmtid för de minsta. Liten flicka med pekplatta. Mikaela Soncks kommentartemplat. Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),pekdatorer,Buu-klubben

Den nya generationen småbarnsföräldrar har vuxit upp med smarttelefoner och använder dem för att underhålla och distrahera sina barn med video i vardagliga situationer.

När de väljer videor söker de flesta i första hand innehåll på Youtube, där barnen tyvärr också utsätts för reklam.

Med nya Piki-BUU hoppas vi kunna bli förstahandsvalet. Piki-BUU är ett tryggt och reklamfritt alternativ för de allra yngsta, på samma sätt som BUU-klubben är det för de lite äldre.

Programserierna ska få barnen att skratta, men också att bli stimulerade på rätt utvecklingsnivå, bland annat genom tittutlekar och genom att härma ljud och rörelser.

Någon kanske skakar på huvudet och fnyser. Barn under tre år behöver ingalunda en egen sektion barnprogram? Och ska barn under tre överhuvudtaget hänga på nätet?

Piki-BUU-stämpeln med tutt i munnen mot gul bakgrund.
Piki-BUU-stämpeln känner du igen på nappen i munnen. Piki-BUU-stämpeln med tutt i munnen mot gul bakgrund. Bild: YLE Buu-klubben,småbarn,stämpelmärken

Vi vet att användningen av internet kryper ner i åldrarna. Dagens tvååringar är redan duktiga på att spela spel online och vet hur man hittar videoinnehåll på nätet, enligt en färsk rapport från Internetstiftelsen i Sverige.

Vi utgår från att beteendet i Finland är likt det svenska och vill därför erbjuda de allra yngsta ett tryggt och pedagogiskt alternativ. På nätet finns det risk för att barnen klickar sig vidare till olämpligt innehåll, medan Barnens Arena är en avgränsad miljö som är trygg för barnen.

När barnen använder sig av Barnens Arena-appen ska de vuxna kunna lita på att barnen inte av misstag klickar sig vidare till vuxeninnehåll.

Skärmen ska inte ersätta annan lek

Tanken med Piki-BUU är inte att få alla barn under tre att se på videoinnehåll, utan snarare att erbjuda en genomtänkt helhet för de som redan är vana internetanvändare.

Det finns inga undersökningar som entydigt visar på att skärmtid skulle vara farligt för barn under tre, men alla barn är olika och skärmtiden bör såklart anpassas enligt barnet.

Flicka med ryggen vänd mot tittaren håller händerna mot blåvitlysande tv-skärm. Från Poltergeist-filmens plansch.
Skärmen ska inte ersätta annan lek. Flicka med ryggen vänd mot tittaren håller händerna mot blåvitlysande tv-skärm. Från Poltergeist-filmens plansch. Bild: All Over Press Poltergeist

Det gäller förstås, som i allt annat, att använda sunt förnuft. Skärmen ska inte ersätta annan lek och föräldrarna är ändå de som bäst kan avgöra vad som är lämpligt för just deras barn.

Vi tar inte ställning till hur mycket skärmtid som är lämpligt, utan erbjuder ett tryggt innehåll som föräldrarna kan välja åt sina barn - om de vill.

Enligt en ny kanadensisk forskning har man dock kunnat se att den sociala kompetensen släpar efter i de fall där barn under ett och ett halvt år hänger för mycket framför skärmar, jämfört med de barn som har noll skärmtid.

Forskarna understryker ändå att uppfostran, och hur barnen spenderar övrig tid, spelar stor roll i barnets sociala utveckling och att skärmtiden sannolikt bara är en delorsak till problemet.

Enligt forskningen är det okej att låta barn som är över ett och ett halvt år titta på filmer och serier och spela spel på nätet - såtillvida att innehållet är högklassigt och pedagogiskt.

Och här kommer Piki-BUU in i bilden. Piki-BUU erbjuder de yngsta en reklamfri och pedagogisk plattform, vilket helt har saknats på den finländska marknaden fram tills nu.

Babblarna och Hoppsorna

En av de nya serierna i Piki-BUU är Babblarna, ett färgglatt gäng som tagit Sverige med storm. Serien är utvecklad för att hjälpa barn i deras tidiga språkutveckling.

Till Piki-BUU hör också den nyproducerade tvåspråkiga serien Hoppsorna, bestående av sånganimationer som bland annat lär barnen borsta tänderna och inspirerar till lek.

Prisbelönta Jenny Jokela står för animationerna och musiken är gjord av John Grönvall. Sångerna är skrivna av Monica Vikström-Jokela och de finska versionerna av Pasi Hiihtola.

Piki-BUU hittas i appen Barnens Arena och på arenan.yle.fi/barn och under året kommer fler serier att publiceras. Varje månad utlovas någonting nytt.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.