Hoppa till huvudinnehåll

Finland fick ingen revansch på Ryssland – nu väntar bronsmatch i VM

Markus Kumpuoja kämpar om bollen med  Almaz Mirgazov
Markus Kumpuoja gjorde ett av Finlands mål i matchen. Markus Kumpuoja kämpar om bollen med Almaz Mirgazov Bild: /All Over Press bandy,Finlands herrlandslag i bandy,Markus Kumpuoja

Finlands bandyherrar hängde med i en halvlek mot Ryssland med sedan lade de regerande världsmästarna in en extra växel och vann VM-semifinalen med klara siffror. Finland får nu försöka ladda om till lördagens bronsmatch.

I gruppspelet gick Finland och Ryssland en jämn kamp om poängen. Ryssland vann till slut matchen efter ett sent segermål och gick direkt till semifinal medan Finland var tvunget att spela kvartsfinal mot USA.

Finland sopade undan USA lekande lätt och i kväll var man ute efter revansch då Ryssland väntade i semifinalen. Den här gången var bara den första halvleken jämn och Ryssland vann till slut med 6–2.

Finland tog ledningen redan i den åttonde minuten genom Markus Kumpuoja men Ryssland kvitterade och tog ledningen på några minuter i mitten av halvleken. I den 36:e minuten såg ändå Jimi Heinonen till att Finland kom tillbaka och i paus var ställningen 2–2.

Ryssland gick ifrån tidigt i andra halvlek

Heinonens mål blev också Finlands sista i matchen. Ryssland var klassen bättre och avgjorde matchen under två effektiva minuter direkt efter paus. Först gjorde Almaz Mirgazov 3–2 och sedan ökade Maksim Ishkeldin på till 4–2.

Ryssland gjorde sedan ytterligare två mål och säkrade sin femtonde raka final. Senast Ryssland inte spelade i VM-final var 2004 då Finland vann guldet före Sverige.

Finland får nu ladda om till bronsmatchen som spelas på lördagsförmiddagen. I den matchen väntar antingen Kazakstan eller Sverige. Deras semifinal spelas senare på fredagskvällen.

Resultat:

Ryssland – Finland 6–2
07.11 0–1 Markus Kumpuoja
14.06 1–1 Jevgenij Dergajev
21.26 2–1 Maxim Vasilenko
36.48 2–2 Jimi Heinonen (Tuomas Määttä)
50.04 3–2 Almaz Mirgazov
51.40 4–2 Maksim Ishkeldin (Yanis Befus)
66.53 5–2 Artem Bondarenko (Maksim Ishkeldin)
80.08 6–2 Jevgenij Dergajev (Yanis Befus)