Hoppa till huvudinnehåll

Fler anmälda sexualbrott i Egentliga Finland – störst problem i städerna

Polisbil.
Polisbil. Polis

Egendomsbrotten har minskat i Sydvästra Finland medan antalet våldsbrott, sexualbrott och narkotikabrott har ökat.

Det här framkommer av polisens rapport om antal larmuppdrag år 2018.

Egendomsbrott, som till exempel inbrott i fritidsbostäder och fordon har tydligt minskat, medan bedrägeribrotten har ökat markant jämfört med tidigare - hela 20,42%. Det här är unikt för Sydvästra Finland, eftersom antal bedrägeribrott i resten av landet har hållit sig på samma nivå som tidigare år.

Sexualbrotten koncentrerade kring större städer

I hela Sydvästra Finland har antal sexualbrott ökat med 3,5%. Brotten sker främst kring större städer som Åbo och Björneborg.

Antalet sexbrott i just Åbo är ändå inte en markant skillnad till från tidigare år.

Överlag har antalet våldsbrott, som misshandel, ökat. I Åbo sker 66,3% av de misshandelsfall som sker på offentliga ställen i Egentliga Finland.

Narkotikabrotten ökar

Enligt rapporten har antalet narkotikabrott ökat. Också de här brotten sker främst i större städer, återigen utmärker sig Åbo och Björneborg i den här statistiken.

Polisen har ändå gjort flera tillslag också i mindre städer och baserat på dem har narkotikabrotten spridit sig även till mindre områden. Dessutom grips allt yngre droganvändare.

Dessutom har antal larmuppdrag på småtimmarna på veckosluten ökat, vilket tros bero på den nya alkohollagen som gör det möjligt för krogar att ha längre öppettider samt rätt att servera alkohol senare.