Hoppa till huvudinnehåll

Kriminologen Kauko Aromaa har avlidit

Kauko Aromaa ser allvarlig ut
Kauko Aromaa ser allvarlig ut Bild: Yle/ Karin Filén kauko aromaa

Den finländska kriminologen och professorn Kauko Aromaa har avlidigt. Aromaa dog efter en plötslig sjukdomsattack vid en ålder av 75 år. Aromaa var en central person inom det brottsförebyggande arbetet, såväl i Finland, Norden som hela Europa.

Aromaa gick i pension 2011, innan det ledde han Europeiska institutet för kriminalpolitik, HEUNI. I arbetet för HEUNI utvecklade Aromaa forskningskapaciteten och arbetade för större deltagande i internationella projekt.

Utöver arbetet vid HEUNI publicerade Aromaa textböcker, antologier, monografier och fler än 300 vetenskapliga artiklar. Han anlitades också ofta som talare vid internationella evenemang.

Efter pensioneringen fortsatte Aromaa arbetet inom kriminologin. Han intervjuades ofta av Svenska Yle i egenskap av kriminolog.

Om vansinnesföraren som i dag dömdes för mord i hovrätten sade Aromaa:

- Man borde konstruera en ny mekanism så att man kunde ingripa redan innan det värsta har hänt. Någon slags övervakning av de här potentiellt farliga personerna borde vara möjlig. I dag finns ingen möjlighet att ingripa, det är bara den närmaste kretsen som kan försöka göra något. Professor Kauko Aromaa, 02.08.2017

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes