Hoppa till huvudinnehåll

Se skid-FM live: Pärmäkoski åker för guld i helgens enda start

FM-helgen startar med damernas 10 kilometer klassiskt. Klar guldfavorit är Krista Pärmäkoski som står över lördagens stafett och söndagens sprint men i dag visar upp sig i Imatra.

Förra säsongens trefaldiga OS-medaljör Pärmäkoski avslöjade under torsdagskvällen på sitt Facebookkonto att 10 kilometer med intervallstart blir hennes enda tävling under FM-helgen.

– På så sätt kan jag säkra att jag får tillräckligt med återhämtning inför det avslutande VM-lägret som startar på måndag, skriver Pärmäkoski.

Pärmäkoski startar som 116:e och sista deltagare i tävlingen som inleds i Imatra klockan 9.30 i dag.

"Applåderades lite i klassen"

En annan skidåkare som nyligen vunnit tre individuella medaljer i samma mästerskap är Anita Korva, som knep tre bronspengar i junior-VM i Lahtis förra veckan.

Nu blir hon en av de mest intressanta åkarna under årets första FM-helg.

– Jag har några dagar fått vara i lugn och ro i skolan i Vuokatti. Någon uppståndelse har det inte varit, det applåderades lite när jag kom in i klassen, berättar Korva för Yle.

Siktar på sprintmedalj

Under FM-helgen siktar hon mest på lördagens och söndagens tävlingar.

– Vi satsar hårt på stafetten med Kainuu. Och i sprinten försöker jag plocka en individuell medalj, säger Korva som med en bra FM-insats tippas säkra sin plats i den finländska VM-truppen.

– Det skulle vara en väldigt fin grej och en positiv sak om jag skulle få åka på VM och representera Finland. Men några större målsättningar där har jag inte, säger 19-åringen.

Klassiskt svårt för Roponen

En betydligt mer rutinerad FM-deltagare är Riitta-Liisa Roponen som inte ens vet hur många gånger hon varit med i finländska mästerskap.

– Ingen aning. Men om jag i 20 år har snurrat runt i världscupen så har det ju blivit en hel del FM-tävlingar också, säger veteranen till Yle.

Roponen har en fin säsong på gång och har bland annat varit bland de tio bästa i världscupen. Men framgångarna har som vanligt kommit i fri stil, så inför FM-starten på 10 kilometer klassiskt har hon ingen press på sig.

– Jag hoppas att den klassiska åkningen ska stämma lite bättre. Den är svår för mig, och den här säsongen har jag inte alls kommit överens med stilen. Jag trivs bättre i fritt, där flyter det garanterat, säger Roponen inför säsongens första FM-tävling.

Damernas 10 kilometer klassiskt i Imatra startar klockan 9.30 med Leif Lampenius och Glenn Lindholm som kommentatorer på svenska.