Hoppa till huvudinnehåll

Skadorna sätter stopp för Lindsey Vonn: ”Min kropp skriker att jag ska sluta”

Lindsey Vonn
Lindsey Vonn. Lindsey Vonn Bild: EPA-EFE/ERICH SPIESS alpint,Lindsey Vonn

VM i Åre och närmare exakt störtlopp och super-G blir Lindsey Vonns sista tävlingar i karriären. De otaliga skadorna gör att den mest framgångsrika alpina damåkaren genom tiderna tvingas sluta. Min kropp är förstörd och går inte att återställa, skriver hon på sociala medier.

Den här säsongen var det tänkt att Lindsey Vonn på allvar skulle utmana Ingemar Stenmarks rekord i antalet världscupsegrar. Det var också alpinstjärnans stora målsättning men det har gått om intet.

Vonns säsong har spolierats av skador. Hon gjorde säsongsdebut för knappt två veckor sedan och lämnade sedan med tårar i ögonen och fruktade att karriären skulle vara över då kroppen sade ifrån.

Nu har hon bestämt sig för att sluta. VM i Åre blir hennes sista tävlingar där hon kommer att köra störtlopp och super-G.

– Min kropp är förstörd och går inte att återställa. Den låter inte mig ha den sista säsong som jag drömde om. Min kropp skriker att jag ska sluta och nu måste jag börja lyssna, skriver Vonn på sociala medier.

Lindsey Vonn.
Lindsey Vonn. Bild: Andrea Solero / EPA / All Over Press Lindsey Vonn

Valde att inte berätta om en operation i våras

Skadorna har förföljt Vonn under stora delar av karriären och de senaste åren har rubrikerna varit många kring hennes rygg och knäskador. Vonn skriver också att hon genomgick en operation i våras men valde att hemlighålla den.

– Min krasch i Lake Louise var värre än jag visade men jag fortsatte att tävla. De senaste åren har jag har fler skador och operationer än jag vågar erkänna, skriver hon.

Vonn skriver också att pensioneringen inte gör henne ledsen men det som stör mest är att hon inte kunde utmana Stenmarks rekord.

– Jag kan ändå se tillbaka på 82 segrar i världscupen, 20 världscuptitlar, tre OS-medaljer och sju VM-medaljer. Jag kan säga att jag uppnått något som ingen kvinna tidigare lyckats med. Och det kommer jag att vara stolt över.

Tisdagen den 5 februari kommer Vonn att tävla i super-G i VM och söndagen den 10 februari avrundar hon karriären med störtloppet.

– Jag kommer att ge allt en sista gång, skriver hon.

Läs mera:

Tårögd Lindsey Vonn tvingades bryta och medger att karriären kan vara över: ”Fattar mitt beslut under de kommande dagarna”

Lindsey Vonns tredje tävling för säsongen kan ha varit hennes sista som alpinproffs. Amerikanskan tvingades bryta super G-loppet i Cortina d’Ampezzo på grund av det skadade knäet. Just nu vet jag inte vad jag ska tänka, säger en skakad Vonn efteråt.