Hoppa till huvudinnehåll

Spanjorerna väntar på "århundrades rättegång": Katalanska rebeller har flyttats från fängelser i Katalonien till utrymmen nära Madrid

Protest mot rättegången mot katalanska rebeller
Protest mot rättegången mot de katalanska rebellerna Protest mot rättegången mot katalanska rebeller Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,demonstration,rättegång

Spanska myndigheter har förflyttat nio politiker och aktivister från fängelser i Katalonien till utrymmen nära huvudstaden Madrid.

Flyttningen hör till förberedelserna för en högaktuell rättegång som spanjorerna med största intresse följer med.

Rättegången gäller de personer som deltog i försöket att avskilja Katalonien från Spanien hösten 2017.

Enligt källor vid Spaniens högsta domstol inleds rättegången den 12 februari. Tolv personer åtalas; nio av dem har befunnits sig i preventiv fångenskap medan tre har fått leva i frihet mot borgen.

De åtalade kan få långa fängelsedomar (upp till 25 år) om de döms för revolt. Straffet blir böter om de döms för missbruk av allmänna medel.

Självständighetsförespråkare demonstrerar i Barcelona 1.2.2019.
Självständighetsförespråkare demonstrerar i Barcelona 1.2.2019. Självständighetsförespråkare demonstrerar i Barcelona 1.2.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,demonstration,rättegång

Försvaret kräver å sin sida att de anhållna frikänns.

Rättegången är öppen och kommer att sändas i tv.

"Århundradets rättegång"

Medier i Spanien talar om "århundradets rättegång", och rättsbehandlingen följs noggrant med och anses ha stor politisk betydelse.

Separatister i den nordvästra regionen Katalonien har klargjort att de tänker använda rättegången till att bevisa att de åtalade ställts inför rätta för sina idéers skull.

Demonstranter i Barcelona (1.2.2019) håller upp bilder av de fängslade separatisterna.
Demonstranter i Barcelona håller upp bilder av de fängslade separatisterna. 1.2.2019 Demonstranter i Barcelona (1.2.2019) håller upp bilder av de fängslade separatisterna. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,demonstration,rättegång

Enligt separatisterna är det inte ett brott att ordna en folkomröstning. De anser att de använde sig av sina demokratiska rättigheter.

Det nya högerextrema partiet Vox väntas försöka använda rättegången till att visa upp sin hårda linje mot nationalistiska strävanden - och föra fram en bild av ett enat Spanien inför kommande nationella val och EU-val.

Djup politisk kris i Spanien 2017

Åtalen hänför sig till den dramatiska hösten 2017 som ledde till en av de värsta kriserna i Spanien sedan slutet på Francos diktatur och återgången till demokrati för över 40 år sedan.

Katalanska separatister lyckades den 1 oktober driva igenom en folkomröstning om självständighet - mot centralregeringens vilja. Det ledde till våldsamma politiska kraftåtgärder i syfte att stoppa utvecklingen.

Separatistiska katalanska myndigheter deklarerade att de hade segrat i folkomröstningen - och utropade 26 dagar senare en ensidig självständighet för Katalonien.

Det här kunde centralregeringen i Madrid inte acceptera, och ogiltigförklarade självständighetsförklaringen. Centralregeringen tog kortvarigt över regionstyret och grep en rad prominenta separatistledare.

Den dåvarande katalanska ledaren Carles Puigdemont lyckades fly och befinner sig i landsflykt i Belgien.

En rad andra politiker, poliser och andra myndighetspersoner kommer att dömas i lägre instanser för sina roller i separationsdramat.

Källor: AP, AFP, Reuters, El Pais

Kataloniens regionpresident Quim Torra  håller presskonferens i Palau de la Generalitat i Barcelona strax efter att fängslade separatistledare förflyttats från fängelser i Barcelona till Madrid
Kataloniens regionpresident Quim Torra håller presskonferens i Palau de la Generalitat i Barcelona strax efter att fängslade separatistledare förflyttats från fängelser i Barcelona till Madrid Kataloniens regionpresident Quim Torra håller presskonferens i Palau de la Generalitat i Barcelona strax efter att fängslade separatistledare förflyttats från fängelser i Barcelona till Madrid Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,demonstration,rättegång

Läs också