Hoppa till huvudinnehåll

USA lämnar nedrustningsavtalet INF - ger Ryssland en sista chans

Iskander-missil.
Iskander-missil. Bild: EPA-EFE 9K720 Iskander,iskander

USA drar sig ur det avtal om kärnvapennedrustning som ingicks med Ryssland (dåvarande Sovjetunionen) 1987 i samband med det så kallade kalla kriget.

INF-avtalet sågs som ett viktigt steg på vägen till ett slut på kalla kriget. Enligt avtalet begränsas bruket av medeldistansrobotar i Europa.

USA har redan tidigare hotat med att dra sig ur, och anser att Ryssland redan i många år har brutit mot avtalet.

President Donald Trump meddelade i dag att USA nu inleder en sex månader lång process som innebär att USA drar sig ur avtalet.

Ryssland får en sista chans att skärpa sig och följa avtalet, menar den amerikanska administrationen.

Rysk missil bakom det hela?

Det enda som kan förhindra att USA lämnar avtalet är att Ryssland börjar följa avtalet och förstör alla missiler och annan utrustning som bryter mot avtalsvillkoren, säger Trump i ett uttalande.

- Ryssland har misslyckats med att följa avtalet på ett uppriktigt sätt som går att bevisa, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Enligt USA bryter den nya ryska missilen Novator 9M72 mot avtalet. Ryssland anser att det här bara är en ursäkt för USA att dra sig ur avtalet så att de ska kunna utveckla nya missiler.

Ryssland vägrar också förstöra missilen och uppger att USA inte är villiga att diskutera ärendet.

Rysslands president Vladimir Putin har varnat för riskerna för en ny kapprustning om avtalet faller samman.

Ryssland uppger också att de förbehåller sig rätten att svara på USA:s utträde ur avtalet.

Oro på den internationella arenan

Vissa experter oroar sig för att en nedläggning av INF-avtalet skulle leda till att globala system som förebygger spridningen av kärnvapen faller sönder.

Tysklands kansler Angela Merkel påminner om att det under de kommande sex månaderna är av yttersta vikt att fortsätta föra dialog.

- Det är tydligt att Ryssland brutit mot avtalet. Det viktigaste är ändå att hålla dialogen igång, säger hon.

Enligt Trump står försvarsalliansen Nato står bakom USA:s beslut.

- Ryssland har brutit mot INF-avtalet genom att bygga förbjuden utrustning och måste under de kommande sex månaderna se till att följa avtalet till fullo eller ensamt bära skulden för att avtalet upplöses. Nato stöder USA till fullo, skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter.

Till Reuters säger Stoltenberg att underrättelseuppgifter som samlats in under flera års tid visar att Ryssland bryter mot INF-avtalet.

Källor: Reuters, AFP