Hoppa till huvudinnehåll

Vargen sysselsatte polisen förra året – nio gånger fler vargrelaterade uppdrag än året innan

Polis
Polis Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,poliser,polisfordon,brottslighet,ungdomsbrottslighet,lagar,Polisbevakning,böter,lagövervakning,trafiksäkerhet,anhållande,rattfylleriövervakning,polisen

Vargobservationerna förra året kostade polisen i Österbotten nästan 150 000 euro, vilket motsvarar tre polislöner. Det betyder också att något annat blev ogjort eller fick vänta.

Vargen gjorde att polisen år 2018 fick rycka ut 486 gånger, samma siffra för år 2017 är 53.

- Vi har alltid fått alarmuppdrag om varg, men förra året var varguppdragen inte längre bara ett uppdrag i mängden, säger polischef Kari Puolitaival.

Varguppdragen gjorde att till exempel övervakningsuppdrag blev ogjorda och andra larmuppdrag blev kanske tvungna att vänta längre på att en polispatrull skulle anlända till platsen.

Vargar i flock i snön.
Varguppdragen kostade polisen nästan 150 000 euro. Vargar i flock i snön. Bild: Mostphotos varg

Landets kortaste utryckningstid – men tio procent av alarmen kunde inte polisen åka på

Utryckningstiden för polisen i Österbotten på alla alarmuppdrag var förra året i medeltal 17 minuter. Det är landets kortaste utryckningstid. Men polisen kunde inte åka på tio procent av alla alarm.

- Det var på grund av att vi inte hade patruller att tillgå eller att det handlade om långa körsträckor.

Polisen löste drygt 53 000 brott under fjolåret. Just nu har man ungefär 1 700 outredda brott – av dem är 900 äldre än ett år.

- Om vi inte får tag på den vi ska höra eller om det är många som ska höras tar det längre tid att utreda ett brott. Så länge vi håller oss under 1 000 brott som väntat över ett år, kan vi säga att det är på en dräglig nivå, säger biträdande polischef Kari Keski-Opas.

Kari Puolitaival, polischef i Österbotten.
Polischef Kari Puolitaival anser att säkerhetsläget i Österbotten är stabilt. Kari Puolitaival, polischef i Österbotten. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,poliser,polischef kari puolitaival

Anmälningarna om sexualbrott ökade

Anmälningarna om sexualbrott ökade förra året till 270.

Kommunikationschef Mikael Appel påpekar att trots att brottet anmäldes förra året kan det ha begåtts tidigare. Dessutom kan en brottsanmälan innehålla flera brott.

- I en anmälan kan det finnas flera offer och flera gärningsmän och av de 118 våldtäkterna som anmäldes förra året begicks en fjärdedel 2017 eller tidigare, säger Appel.

Puolitaival anser att säkerhetsläget i Österbotten är stabilt.