Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sporten synar Super Bowl-motståndarna i sömmarna – det här ska du hålla koll på då Patriots och Rams drabbar samman

Tom Brady och Jared Goff
Tom Brady och Jared Goff ställs mot varandra i Super Bowl LIII natten till måndag. Tom Brady och Jared Goff Bild: All Over Press Tom Brady,Jared Goff

NFL-säsongens absoluta höjdpunkt står och knackar på dörren. Natten till måndag finsk tid möts New England Patriots och Los Angeles Rams i en match som förväntas bli oerhört jämn. Yle Sportens Christoffer Herberts, Mattias Simonsen och Chriso Vuojärvi tog en närmare titt på förutsättningarna.

Mycket talar för att årets Super Bowl kommer att bli en oerhört jämn historia. Los Angeles Rams var ett av de starkaste lagen i grundserien och har följt upp säsongens 16 första matcher med två stabila slutspelssegrar.

New England Patriots var däremot överraskande svajigt framför allt på bortaplan i grundserien, men är ett lag som andas mästerskap. Därför ska man inte heller underskatta Patriots i finalen.

Men vem är det som ska anses vara förhandsfavorit? Yle Sportens NFL-nördar har svaret.

Vad talar för Patriots?

– Tråkigt och självklart svar: rutinen. Coachen Bill Belichick och quarterbacken Tom Brady gör sin nionde (!) Super Bowl ihop. I ett sjukt upphajpat evenemang där det är lätt att bli överväldigad ger det en massiv fördel när de ställs mot en klubb som inför årets säsong vunnit en enda playoffmatch på 15 år, summerar Christoffer Herberts.

– Framför allt Belichicks erfarenhet kan bli helt avgörande. Det lär bli jämnt värre, och hur tränarna använder klockan, timeoutarna och utmaningarna kan bli tungan på vågen. Ingen gör det bättre än surkarten i Patriotströja, tillägger han.

Mattias Simonsen påpekar i sin tur att Rams kan ha visat sin akilleshäl i semifinalen.

– Det som jag främst skulle hålla ögonen på är hur Los Angeles klarar av att försvara passningsspelen som går till Patriots running backs – i första hand James White.

Bill Belichick.
Patriots chefstränare Bill Belichick. Bill Belichick. Bild: Tannen Maury / EPA-EFE / All Over Press Bill Belichick

– I NFC-titelmatchen lade Rams nämligen ansvaret så gott som enbart på linebackern Cory Littletons axlar och det gick, nå, så där. Alvin Kamara noterades för elva catches och totalt 96 yards (!) som receiver och det var först då Littleton fick ”chip”-hjälp från försvarslinjen som han hann med i svängarna.

– Misslyckas Rams med att försvara de korta passningsspelen alternativt tvingas minska på pressen på Brady så börjar det kännas som att det är fördel Patriots.

Vad talar för Rams?

Att chefstränaren Sean McVay är något av ett offensivt geni går det inte att understryka tillräckligt, men det är bredden i truppen som är den största fördelen påpekar både Herberts och Simonsen.

– Bättre bredd i anfallet, har fler offensiva möjligheter. New England brukar effektivt kunna plocka bort motståndarnas farligaste vapen, men mot Rams ger det bara mer utrymme för andra spelare, säger Herberts.

– Sett till hela säsongen är Rams helt enkelt ett bättre lag, med fler segrar (15 mot 13), klart fler segrar utanför hemmaarenan (7 mot 4), mycket fler gjorda poäng (583–514) och bättre poängskillnad. Och i Aaron Donald har de spelaren som behövs för att få Tom Brady ur balans.

Simonsen riktar i sin tur blicken mot Rams anfallsformationer. Los Angeles-laget använder sig nämligen av ett så kallat 1–1-manskap (med en RB och en TE på plan) i merparten av sina anfallsspel.

– Mycket av statistikanalyssnacket har kretsat kring Rams förmåga att springa bollen med 1–1-manskap och Patriots oförmåga att stoppa springspel från samma formation. Utgångsläget var det samma också i fjol, då det i sin tur var Eagles som sprang bollen med 1–1-manskap och lyckades göra det med ett medeltal på 4,87 yards/carry. Kommer Rams upp till samma siffra är Patriots riktigt illa ute.

Todd Gurley hoppar över en försvarare.
Både Todd Gurleys Rams och Philadelphia Eagles tycker om att springa med bollen med många wide receivers på planen. Todd Gurley hoppar över en försvarare. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Todd Gurley

– Rams bredd i wide receiver-truppen är också ett problem för Patriots. Stephan Gilmore eliminerar effektivt ett hot, men som J.C. Jacksons upprepade straff mot Kansas City visar så finns det svaga länkar för McVay och Jared Goff att utnyttja. Mycket hänger också på hur fysiskt Patriots försvarare får spela.

– Mot Kansas City var cornerbackarna nämligen oerhört våldsamma (länk till videobevis på Twitter), men efter pass interference-skandalen i New Orleans känns det som att domarna inte kan tillåta allt för mycket ruff av försvararna. Föreställ er bara ramaskriet om Patriots skulle vinna Super Bowl efter en uppenbar pass interference, som inte flaggats ner. Härligt.

Chriso Vuojärvi lyfter i sin tur fram "line of scrimmage" som Super Bowlens absoluta nyckelord.

– Mycket av uppsnacket inför Super Bowl har kretsat kring Tom Brady och Rams explosiva offensiva vapen. Helt förståeligt, men kanske skäl att påpeka att många NFL-matcher avgörs vid "line of scrimmage", säger Vuojärvi.

– Framgångsreceptet för lag som möter Patriots har alltid varit att sätta press på Brady. Att inte ge honom tid att passa bollen – har han det så plockar han i sär vilket försvar som helst. Lyckas Rams defensiva linje dessutom sätta press på stoppa Patriots running backar blir New Englands offensiv endimensionell. Det samma gäller förstås också då Rams har bollen, konstaterar Vuojärvi.

Vem kommer att vinna?

– Även om jag är smygförtjust i New Englands anfallslinje så kommer Donald, Suh, Fowler och gänget att vara tungan på vågen den här gången. I fjol var det en strip sack som avgjorde Super Bowl i Eagles favör och det var en lyckad pass rush som forcerade fram den matchavgörande interceptionen mot Saints i semifinalen. 35–30 till Rams, tippar Simonsen.

Aaron Donald tacklar Kirk Cousins.
Aaron Donald noterades för 20,5 sacks under grundserien. Aaron Donald tacklar Kirk Cousins. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Aaron Donald

– Rams defensiva linje med Aaron Donald, Ndamukong Suh och Dante Fowler Jr har varit urstark i slutspelet, men Patriots offensiva linje har sett till att Brady inte har sackats en enda gång i playoffmatcherna. Är det matchen i matchen som avgör Super Bowl? Mycket möjligt och i så fall lägger jag mina slantar på Rams som vinner med 38–31, säger Vuojärvi.

– 50–50, finns egentligen ingen favorit. Men om ni två verkligen tänker välja Rams slår jag bara för sakens skull fast att firma Brady-Belichick inte förlorar två Super Bowls i rad. 30–27 till Patriots, säger Herberts.

Panelen tudelad gällande videogranskningar

NFL-slutspelets absolut största snackis har varit domarmissen i slutet av semifinalen mellan Los Angeles Rams och New Orleans Saints. Saints receiver tacklades regelvidrigt i ett avgörande läge, men Rams försvarare friades av domarna trots att merparten av publiken ansåg att det handlade om solklar ruff.

Efter semifinalen har snacket i mångt och mycket kretsat kring ifall det skulle vara på sin plats med en regelförändring. I nuläget får tränarna inte överklaga fouls, men NFL ska nu utreda ifall det skulle vara möjligt att ändra på videogranskningsreglerna i framtiden.

Vad tycker Yle Sportens NFL-nissar?

– Kort svar: Absolut. Finns ingen som helst logik i att slutminuterna oändligt länge hålla på och spola bollmottagningar fram och tillbaka för att avgöra om ett lag ska vinna fem yards eller inte, men samtidigt låta situationer som kan vara betydligt väsenligare förbli ogranskade. Handlar ändå om subjektiva bedömningar i bägge fallen, säger Herberts bestämt.

Sean Payton diskuterar med en domare.
Saints-tränaren Sean Payton var inte direkt nöjd med domarna i semifinalen. Sean Payton diskuterar med en domare. Bild: Erik S. Lesser / EPA / All Over Press Sean Payton

Simonsen är av helt annan åsikt.

– För det första: Domarna missade en uppenbar facemask i Rams drive strax innan, som skulle ha lett till ett superläge att göra en touchdown istället för att nöja sig med en field goal. Saints fick bollen i förlängning men klarade inte av att förvalta läget. Dessutom kunde de ha punkterat matchen redan i den första halvan, men fick nöja sig med två field goals i stället. Sluta klaga.

– Men för att svara på frågan är jag totalt emot att videogranska fouls. Nu var det ett solklart fall, jo, men hur går det sedan då det inte alls är lika uppenbart? Senast NFL videogranskade något lika subjektivt handlade det om den ökända bollmottagningsregeln och den har som känt skrivits om – inte minst på grund av flera kontroversiella videogranskningar (sorry för påminnelsen, Cowboys-fans).

Colin Kaepernick och Cleveland Browns

Men säsongen har också bjudit på annat än krossade New Orleans-drömmar. Samtalsämnena har som vanligt varit många. Eller på vissa plan, påtagligt få.

– Är besviken och faktiskt lite förvånad över hur spelarnas synliga samhälleliga engagemang från förra säsongen rann ut i sanden, inte precis som om missförhållandena blivit mindre värda att uppmärksamma. Till saken hör också att vi fortfarande tvingas tala om Colin Kaepernick som arbetslös.

– Rent idrottsligt var de största negativa överraskningarna hur dåliga Green Bay och Atlanta var, de positiva utropstecknen var Patrick Mahomes rookiesäsong och att Cleveland började vinna matcher, säger Herberts.

Patrick Mahomes.
Patrick Mahomes var säsongens absoluta utropstecken. Patrick Mahomes. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Patrick Mahomes

Simonsen håller med gällande säsongens största överraskning.

– Kansas City alla gånger. Att Mahomes skulle visa sig vara ett sådant underbarn var det nog ingen annan än Chiefs-fansen som trodde på. Från AFC skulle jag dessutom lyfta fram Baltimore Ravens. Framför allt hur de klarade av att spela med Lamar Jackson som quarterback.

– I NFC skulle jag klassa New York Giants som en besvikelse också. Inte lika stor som Atlanta eller Green Bay, men med Odell Beckham i spelskick och med Saquon Barkley som running back borde det ha gått bättre. Fansen kan bara hoppas på att laget inser att det är dags för ett tronskifte på QB-positionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport