Hoppa till huvudinnehåll

Analys av partiordförandedebatt: Oppositionens krav på fler vårdare möttes av skämt från statsministern

Analys av Ingemo Lindroos.
Analys av Ingemo Lindroos. Riksdagsvalet i Finland 2019

Hela Finland diskuterar seriösa krav på fler vårdare i äldreomsorgen. Men samtidigt är det Sipiläs halvt skämtsamma inställning till förslaget, som river ner mest applåder hos företagarna. Det skriver Svenska Yles politiska kommentator Ingemo Lindroos om fredagens partiordförandedebatt.

Det är inte lätt att spela på bortaplan. Det märks i synnerhet under partiordförandedebatten som ordnas av Företagarna i Finland, med ordförandena för de fyra största partierna.

Socialdemokraternas vikarierande ordförande Sanna Marins inlägg följs flera gånger av ljudliga kommentarer från ett par hundra företagare i publiken.

"Höhö" och "hur kan hon tänka så", hörs det bland raderna, medan både Sipilä och Orpo har hemmaplansfavör och utnyttjar läget. De river flera gånger ner applåder och skrattsalvor. Då handlar ämnena om allmänbindande kollektivavtal, lokala förhandlingar på arbetssplatserna och skattepolitik.

Sipilä kallar sina kollegor för "Hyvät herrat" tills han i sista stund kommer ihåg att säga "Ja rouva" med hänvisning till att Sdp:s Sanna Marin står bredvid honom.

Vårdarkvoter får inte gehör

Så den vänskapliga tonen från regeringspartierna i förhållande till företagarpubliken är redan satt, då det blir tal om veckans stora samtalsämne, nämligen krav på lagstadgade vårdarkvoter.

De grönas Pekka Haavisto säger att folk i allmänhet, och en del journalister, odlar en uppfattning om att riksdagen inte får något till stånd. "Nu har största delen av riksdagen faktiskt enats om den här frågan", säger Haavisto med hänvisning till att alla partier - utom Samlingspartiet - vill ha lagstadgade kvoter om antal vårdare inom äldrevården.

Petteri Orpo har redan tidigare ställt sig kritisk, och fått förklara sitt uttalande om att man inte vill ha "decimaler" i vården. "Det här är en alltför läcker fråga för många. Men situationerna är så olika. Ibland kan det behövas två vårdare för en patient och ibland kan det räcka med en vårdare för två patienter", säger Orpo.

Centern har ändrat åsikt men vill inte föra saken till riksdagen

Juha Sipilä säger att Centern har ändrat åsikt i frågan, eftersom bristerna är så uppenbara. Ändå har uttryckligen Centern tidigare föreslagit att till och med sänka den nuvarande rekommendationen på 0,5 vårdare per patient, till 0,4.

Men den nya inställningen gör att Sdp tar tillfället i akt:

- Vi har hittat en gemensam syn, så vi kan få beslut ännu den här våren. Lovar du Sipilä att du för det här förslaget till riksdagen under den här våren?, frågar Sanna Marin.

- Till det utskottet lovar jag inte längre föra ett enda ärende, svarar Sipilä och river igen ner skrattsalvor från publiken.

Olika tolkningar om huruvida riksdagen hinner behandla förslaget

Hänvisningen handlar om att social- och hälsovårdsutskottet har varit överhopat med arbete under den här valperioden och processen kring vårdreformen har tagit månader och åter månader i utskottet.

Ändå har utskottets ordförande Krista Kiuru (Sdp) sagt att utskottet skulle hinna behandla frågan om vårdarkvoter under den här riksdagsperioden, om regeringen ger ett förslag.

Visserligen har omsorgsminister Annika Saarikko (C) sagt att tiden inte räcker till. Sipilä gör alltså samma tolkning, men tillåter sig att skämta om frågan. Det hade han knappast gjort om han hade haft ett par hundra vårdare som publik.

Den verkliga orsaken till att Sipilä inte kan ge ett svar är sannolikt att Samlingspartiet inte är med på noterna.

Ändå kan det finnas många av de små och mellanstora företagarna i publiken som minst lika mycket som vem som helst skulle önskar se större reglering inom vården av våra äldre.

Men den här gången fick Sanna Marin och Pekka Haavisto varken skratt eller applåder för sina inlägg, då Sipilä och Orpo sopade rent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes