Hoppa till huvudinnehåll

Asko Sarkola intar Svenska Teaterns scen efter 53 år: "Jag kunde inte skaka av fantasin om att bli skådespelare"

Asko Sarkola sitter i en vit-pink stol designad av Eero Aarnio.
Asko Sarkola är förväntasfull inför premiären och hoppas på att det blir blir en kväll när teater är som bäst. Asko Sarkola sitter i en vit-pink stol designad av Eero Aarnio. Bild: Charlotte Lindberg Asko Sarkola

Asko Sarkolas liv har präglats av teater. Även om han gått i pension kan man inte hålla honom borta från teatern. På lördag intar han scenen på Svenska Teatern för första gången sedan år 1966.

Då Sarkola, efter närmare 40 år som teaterchef, år 2017 gick i pension måste han anpassa sig till en helt ny livsstil.

Den största förändringen är att han nu kan njuta av mötesfria morgnar.

– Jag kan sitta hemma och läsa tidningen, titta på nyheterna och fundera på livet, ler Sarkola.

En annan stor förändring enligt Sarkola är att han blivit van vid att ha en sekreterare som håller koll på alla svängningar under dagen. Nu får han göra det själv.

– Efter att ha blivit bortskämd med folk som har hållit reda på ens tidtabeller är det ett ståhej att pricka in repetitioner och föreläsningar och försöka komma ihåg allt.

När jag går i trapporna på Svenska Teatern minns jag sommaren 1963

Pensionstiden har även gett honom möjligheten att återgå till gamla hobbyer som han hållit på med i ungdomen.

Som ung höll han bland annat på med fotografering och framkallade sina egna bilder - en hobby som han återgått till i dag i en mer modern form.

Allt började på Svenska Teatern

Egentligen hade Sarkola tänkt bli dataingenjör efter att ha jobbat vid Kabelfabrikens elektronikavdelning, men han kunde inte skaka av sig tankarna om att bli skådespelare.

– När jag går i trapporna på Svenska Teatern minns jag sommaren 1963 då jag såg en annons i tidningen om att de sökte skådespelare till teatern. Jag bestämde mig för att prova, för att kunna skaka av mig tanken om att jag bara fantiserar om det där med att kunna vara en skådespelare.

Efter det togs Sarkola på prov till Svenska Teaterns elevskola. På den vägen blev han.

Asko Sarkola fotograferad i ett mörkt rum i pjäsen "Pappan". Sarkola ser sig själv i spegeln och endast halva av hans ansikte syns medan den andra är täckt av mörkret.
Asko Sarkola under repetitionerna av Pappan. Asko Sarkola fotograferad i ett mörkt rum i pjäsen "Pappan". Sarkola ser sig själv i spegeln och endast halva av hans ansikte syns medan den andra är täckt av mörkret. Bild: Cata Portin Asko Sarkola

Under åren har även den finlandssvenska teatervärlden förändrats.

– Det finns en massa olika grupper nu för tiden, och för en teaterkonsument är utbudet väldigt rikt och mångsidigt om man jämför med hur det såg ut på 60-talet, säger Sarkola.

Pappan balanserar mellan komedi och tragedi

Sarkola intar scenen i pjäsen Pappan som har premiär på Svenska Teatern. Allt började från ett samtal av regissören Marcus Groth.

– Vi har ju jobbat tillsammans tidigare och det handlar om en utmärkt pjäs. Dessutom är jag ju nu pensionerad teaterchef så jag får göra vad jag vill, skrattar Sarkola.

Föreställningarna är slutsålda sedan länge. Enligt Sarkola är det temat som gör att pjäsen blivit populär. Pappan som är skriven av Florian Zeller är en tragikomisk berättelse om hur det är att tappa minnet.

Asko Sarkola på scenen tillsammans med Anna Hultin.
Asko Sarkola och Anna Hultin på scen under en repetition av Pappan. Asko Sarkola på scenen tillsammans med Anna Hultin. Bild: Cata Portin Asko Sarkola,Svenska Teatern

Sarkola tror att det är specifikt det omvända perspektivet som väcker intresse och som gör skådespelandet annorlunda.

Händelserna berättas ur pappans egna verklighetsuppfattning.

– Då uppstår det en annan slags komik, kanske en lite befriande komik till och med, som kan vara lättare att ta emot, säger Sarkola.

Hur framtiden kommer se ut kan Sarkola inte svara på. Han ska fokusera på pjäsen och njuta av långa morgnar och hobbyer.

– Nu kan jag lägga ner tid på mina barns hobbyer och följa med vad de sysslar med.

Läs också