Hoppa till huvudinnehåll

Avgående byarådsordförande i Täkter: "Samhällsutvecklingen har lett till att föreningsliv inte intresserar bybor"

Sonja Eklund-Dahlin
Sonja Eklund-Dahlin är än så länge ordförande för både byarådet och Täkter Marthaförening. Sonja Eklund-Dahlin Bild: Yle / Christoffer Westerlund Västnyland,Ingå,byaråd

Ett aktivt föreningsliv tyder på livskraft menar Täkterbon Sonja Eklund-Dahlin. Men för att hålla liv i tre föreningar i en liten by som Täkter krävs aktiva bybor och att hitta tillräckligt många sådana är inte lätt.

I Barösund finns bybor som talar varmt för att slå ihop två föreningar i byn - ungdomsföreningen och byarådet.

I Täkter finns till och med tre föreningar som alla har verksamhet i varsitt hus: en ungdomsförening, ett byaråd och en marthaförening.

Sonja Eklund-Dahlin är ordförande för både Täkter Marthaförening och för byarådet i Täkter.

Täkter station
Byarådet hyr det gamla stationshuset av Senatsfastigheter som nu vill sälja huset. Täkter station Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Ingå,täkter

Efter flera år som ordförande i byarådet har Eklund-Dahlin ändå nu meddelat att hon vill avgå.

- Det blir ganska tungt. Det är runt fem - sex personer som är något sånär aktiva. Om jag säger såhär - jag har gett allt som jag har att ge.

Men att hitta en ny ordförande är inte lätt. För att inte tala om att hitta ersättare till ytterligare tre styrelsemedlemmar i byarådet som också vill ge över till nya krafter.

Det finns inte tillräckligt många aktiva föreningsmänniskor som har har lust att ställa upp, säger Eklund Dahlin.

- Vi borde ha flera som skulle vara genuint intresserade.

Är det här ett tecken på att det helt enkelt finns för många föreningar i Täkter?

- Kanske ... Men marthorna behövs alltid och en ungdomsförening behövs också och jag tycker att ett byaråd också behövs, konstaterar Eklund-Dahlin ändå bestämt.

Ett stort rött trähus. Samlingslokal i Ingå.
Ungdomsföreningens lokal i Täkter heter Ingbohed. Här spelas dramakomedin Mauno Koivisto i höst. Ett stort rött trähus. Samlingslokal i Ingå. Bild: Maria Wasström / YLE Ingå,Västnyland,ungdomslokaler,täkter

Ett alternativ kunde då vara att slå ihop föreningarna. Men en sådan lösning verkar Eklund-Dahlin inte heller riktigt tro på.

- Ungdomsföreningen har sin verksamhet och vi har vår, marthorna har sin verksamhet. Att sätta kulor i en burk och skaka om och få det att passa ihop är inte lätt.

Så problemet kvarstår: alla föreningar behövs men antalet byborna som vill ägna sin fritid åt föreningsliv räcker inte till.

Rött hus med vita knutar.
Marthorna håller till i marthastugan. Rött hus med vita knutar. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Finlands svenska Marthaförbund,Ingå,marthastugan i täkter

Att hålla liv i föreningar är något som många byar i Västnyland kämpar med.

Eklund-Dahlin menar att det är samhällsutvecklingen som har lett till att byborna inte längre är så intresserade av föreningsliv i den egna hembyn.

- Det finns så mycket runtomkring. Det finns aktiviteter. I samhället i dag saknar man kanske inte en förening som man går till för att ha trevligt. I dag kan du ta bilen eller bussen för att åka i väg och titta på teater eller du går ner till byn på yoga eller vad som helst.

- Om du inte är en föreningsmänniska och tycker att det är riktigt din grej så går du inte med.

Tyder det här inte då på att föreningarna har levt ur sin tid?

- Jag suckar, jag vill inte så. Men att vi har föreningar i en by visar att byn är livskraftig.

Skylt
Skylt Bild: Yle / Veronica Montén Ingå,Västnyland

Vad gör ni i byarådet om ni helt enkelt inte hittar folk som vill ställa upp? Finns det något byaråd kvar i Täkter om något år?

- Det går alltid upp och ner för föreningar med tanke på intresse. Vi har funderat på att lägga föreningen på is några år. Sedan ser man om några år om det spontant föds ett intresse. Då kunde man uppta verksamheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland