Hoppa till huvudinnehåll

"Barn behöver litteratur med motstånd" - svenska författaren och illustratören Stina Wirsén träffade barn i Åboland

Profilbild på illustratören och författaren Stina Wirsén.
Författaren och illustratören Stina Wirsén. Profilbild på illustratören och författaren Stina Wirsén. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,illustratör

Det är tidig morgon och ett tjugotal barn sitter samlade i Kimito bibliotek. Det mesta som hörs är ett försiktigt rasp av tuschpennor mot pappersarken på borden.

Stina Wirsén går runt i rummet och tittar ivrigt på hur pappren fylls av färger och spännande ansiktsdrag.

- Den här figuren är arg. Man ritar tjocka ögonbryn och en liten mun, då blir den arg, visar eleven Melinda Vesalainen.

Ett barn målar på en figur på ett papper.
Melinda Vesalainens figur med arga ögonbryn. Ett barn målar på en figur på ett papper. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,vem?-böckerna

Melinda går i trean i Amosparkens skola och deltar i workshopen som leds av den svenska illustratören och författaren Stina Wirsén.

- Jag tycker jättemycket om hennes Vem-böcker och jag har sett dem på tv. Man lär sig saker av dem, som att vuxna och små ska hjälpa varandra, säger Vesalainen.

Författaren och illustratören Stina Wirsén föreläser för barn i ett klassrum på Kimitoön.
Wirsén visar bilder och diskuterar med eleverna. Författaren och illustratören Stina Wirsén föreläser för barn i ett klassrum på Kimitoön. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,stina wirsén på kimitoön

Stina Wirséns böcker är älskade av många barn och vuxna och de är översatta till ett femtontal språk. Wirsén är också känd för sina grafiska bilder och illustrationer och hon jobbade tjugo år som tecknare på Dagens Nyheter.

Se en video där Stina själv tecknar en Vem-figur i slutet av artikeln.

I dag jobbar hon med olika konst- och bokprojekt och har många järn i elden. Hon leder gärna workshopar där hon läser högt för barnen, ritar tillsammans med dem och pratar om böcker och känslor.

Ett barn ritar en figur på ett papper.
Olika figurer växte fram på pappren. Ett barn ritar en figur på ett papper. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,stina wirsén på kimitoön

- Det är viktigt att hålla kontakt med min målgrupp då mina egna barn är så stora nu. Vanligtvis träffar jag barn mellan 3-5 år, men det är roligt och utmanande att träffa större barn eftersom man då kan ta upp tyngre ämnen.

Under workshopen i Kimito presenterade Wirsén också sin nyaste bok Historien om Bodri som tar upp judeförföljelserna ur ett barns perspektiv.

Den har hon illustrerat och skrivit tillsammans med 94-åriga Hédi Fried som överlevde förintelselägren i Auschwitz och Bergen-Belsen.

Stora känslor fungerar bra

Böckerna om Vem-djuren handlar om stora känslor som ilska, sorg, gräl och avundsjuka.

- Min övertygelse är att barn behöver litteratur med motstånd, precis som vi vuxna. Ibland vill man se en film som man sett flera gånger, ibland vill man läsa en lättsam kokbok, men ibland behövs det mer motstånd.

Flera barnböcker står på rad på ett bord.
Böcker av Stina Wirsén. Flera barnböcker står på rad på ett bord. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,vem

Vem-böckerna gjorde Stina Wirsén i tätt samarbete med sin son. Efter 16 böcker och ett par långfilmer kändes det som att hon var klar med dem.

Men efter några år började hon sakna katt, kanin, nalle, fågel och nallegrisen. Då blev det nya böcker.

Profilbild på illustratören och författaren Stina Wirsén.
Profilbild på illustratören och författaren Stina Wirsén. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,vem

- Min syster frågade om inte figurerna kan bli vuxna och så blev det. Nu har de flyttat hemifrån, fått hår under armarna och fått körkort.

Bilderböcker ska locka alla

Bilderböcker finns inte bara till för barn, anser Wirsén. Hon vill skriva både för ung och gammal.

- Små barn är helt i händerna på de vuxna då det gäller vilka böcker de får tillgång till. Ett av mina uppdrag är att göra böcker som också lockar vuxna, då blir läsandet en fin upplevelse för både barnen och föräldrarna.

Ett barn ritar en figur på ett papper.
Kaniner, kaniner. Ett barn ritar en figur på ett papper. Bild: Yle/Marie Söderman Stina Wirsén,stina wirsén på kimitoön

Efter workshopen i Kimito väntar fler möten med barn och vuxna i Åbo.

På lördagen den 2 februari är det familjedag på biblioteket i Pargas. Dessutom ska Stina Wirsén se Åbo svenska teaters uppsättning av hennes barnpjäs Vem? En föreställning om de stora känslorna.

- Att sitta i publiken är väldigt roligt och att se publikens reaktioner är lika spännande som att följa med pjäsen. Små barn är så spontana och reagerar ofta ljudligt på det som händer.

I videon nedanför tecknar Stina Wirsén ett av Vem-djuren:

Lyssna på radiointervju med Stina Wirsén här (13 minuter):

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland