Hoppa till huvudinnehåll

Fantastiskt! Makalöst! - Lovorden haglar över Aura ås iskalla vatten

Istapparna hänger från badstegen. Det vimlar av färgglada badrockar på bryggan.

- Riisuutukaa!

Deltagarna följer startens order att klä av sig de extra, värmande plaggen.

- Uimarit veteen!

Det är här det går kalla kårar nedför min rygg. Simmarna klättrar på starterns order ner för stegen i det iskalla vattnet. Där ska de vänta på startskottet.

- Mentäis jo! ropar en man otåligt.

Han vill iväg. Och så är de iväg.

Så pass fokuserat, samlat och fort går loppet att man som åskådare hinner glömma hur kallt vattnet är. 25 meter bröstsim går fort för de som tävlar.

Herrarna startar på 25 meter bröstsim i de finländska mästerskapen i vintersimning,
Herrarna startar på 25 meter bröstsim i de finländska mästerskapen i vintersimning, Bild: Yle / Annika Holmbom vinter,vinterbad,vintersport,Aura å
Herrar simmar 25 bröstsim i vaken i Aura å.
Herrar simmar 25 bröstsim i vaken i Aura å. Bild: Yle / Annika Holmbom vinterbad,fm i vintersimning

Över 1000 simmare deltar i helgens finländska mästerskap. Den yngsta deltagaren, som tar sig ett dopp med pappa, är två år gammal och den äldsta är 85 år gammal.

Sträckorna varierar från ett snabbt dopp till 50 meter bröstsim. Och det går undan. Det är inte konstigt, eftersom det bland den absoluta eliten finns många tidigare simmästare, som bara bytt till kallare vatten.

Det känns otroligt! Makalöst!

Det största intrycket på mig gör ändå är de glada ”amatörerna”, som deltar i kut-klassen. 25 meter bröstsim utan tidtagning. Där är det mycket tjo och tjim - inte minst då de stiger upp ur bassängen.

- Det här har vi väntat på hela året! För ett år sedan bestämde vi att vi skulle komma hit - och nu är vi här! Det var absolut värt det, säger Pirjo Kairenius och Kati Saalismaa från Lojo.

Marja Louhivaara, ursprungligen från Åbo, är också hög på endorfiner då hon kliver upp.

- Det känns otroligt! Makalöst! Att dessutom som ”åboriginal” få simma i Aura å! Det var första gången för mig.

För många är steget stort att simma en längre sträcka - inte bara doppa sig snabbt. Lekfullhet blandas med uppriktig glädje över att ha övervunnit sig själv.

- Det känns jäkligt bra! Jag har aldrig förr simmat så här långt i kallt vatten, säger Åbobon Nils Liljestrand.

Tre glada damer som nyss kommit upp ur bassängen.
Glada Uleaåborgsdamer efter ett lyckat dopp. Tre glada damer som nyss kommit upp ur bassängen. Bild: Yle / Annika Holmbom vinterbad,fm i vinterbad

Anna-Liisa och Helvi Lampinen-Määttä har kommit hela vägen från Uleåborg för att simma sina 25 meter.

- Vi har överträffat oss själva igen! Första gången - det känns fantastiskt! Vi kan rekommendera det här för alla - det är galet, billigt och hälsosamt!

En så här stor tävling med program under fyra dagar kräver enormt mycket arbete. Över 160 föreningsaktiva från regionens vinterbadsklubbar deltar i talkoarbetet.

Åsa Bylund bjuder en deltagare på varm saft.
Åsa Bylund simmade själv in på en åttonde plats i sin klass på 25 meter bröst. Hon är en av de många som dessutom hjälper till med arrangemangen. Åsa Bylund bjuder en deltagare på varm saft. Bild: Yle / Annika Holmbom vinterbad,fm i vintersimning

Förberedelserna tog vid redan förra året under FM i Etseri, berättar Åsa Selen som koordinerar talkogängets insatser.

- Där var ett gäng med där förra året och övade, för att vi skulle kunna ordna det här i Åbo i år.

Att tävlingen ordnas i Aura å, nästan i centrum av Åbo har också krävt mängder av tillstånd, som ska vara i skick.

- Men visst har det varit fint att kunna simma i en så här fin miljö inför publik, säger Åsa Selen, som på fredagen tog med ett gäng kolleger för att testa bassängen.

Åsa Selen och San Törnroth är ivriga vinterbadare.
Åsa Selen och San Törnroth älskar vinterbad. Åsa Selen och San Törnroth är ivriga vinterbadare. Bild: Yle / Annika Holmbom vinterbad,fm i vintersimning

Väderförhållandena, i synnerhet på fredag kväll, satte också de rutinerade simmarna på prov.

- Det var som att simma i en gryta av kokande - men iskallt vatten. Det var snöstorm och det gick vågar här i vår lilla bassäng, berättar San Törnroth om tävlingsförhållandena då hon skulle simma 50 meter bröstsim.

Ändå gjorde hon sitt livs lopp. Det blev nytt rekord, på strax över 55 sekunder, vilket var långt snabbare än hon hoppats på.

- Jag är jättenöjd, det blev en sjätte plats!

Och senare på lördagen gick det ännu bättre - då simmade San in på en bronsplats i klassen damer 50-54 på sträckan 25 meter bröstsim.

Istapparna hänger från badstegen i vaken.
Istapparna hänger från badstegen i vaken. Bild: Yle / Annika Holmbom vinterbad,fm i vintersimning