Hoppa till huvudinnehåll

“Vi har aldrig tidigare sett en kvinna använda sin sexuella njutning negativt och kränka någon på scen” - Män kan inte våldtas har teaterpremiär i Stockholm

Lo Kauppi
Lo Kauppi har dramatiserat och regisserat Märta Tikkanens kultbok "Män kan inte våldtas". Lo Kauppi Bild: Yle/Linda Söderlund Lo Kauppi

Märta Tikkanens dramatiserade klassiker “Män kan inte våldtas” har urpremiär på Stockholms stadsteater ikväll. Regissören Lo Kauppi tror att pjäsen kommer att dela åsikterna, men att folk ändå inte blir lika provocerade som då romanen kom ut 1975.

För två år sedan delade Lo Kauppi och Märta Tikkanen på en flaska champagne och firade att Kauppi skulle sätta igång med dramatiseringen av “Män kan inte våldtas”. Lite senare tog rörelsen #metoo fart och ruskade om samhället.

Många ville dela med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp.

- Jag tror att vi är mer mogna för den här pjäsen nu, än innan #metoo, säger Lo Kauppi.

Man har så många gånger sett hur män våldtar kvinnor, så man vet ju knappt hur man ska reagera: ska jag bli rädd nu eller ska jag bli upphetsad?

Män kan inte våldtas handlar om den vanliga, ensamstående bibliotekarien Tova som utsätts för en våldtäkt på sin 50-års dag. Hennes liv raseras fullständigt.

Tova ser ändå ingen idé med att anmäla till polisen, det kommer ändå inte att hjälpa, utan istället bestämmer hon sig för att hämnas och hon våldtar sin egen våldtäktsman.

Skådespelaren Elisabet Carlsson siktar med en pistol.
Huvudrollen Tova spelas av Elisabet Carlsson. Skådespelaren Elisabet Carlsson siktar med en pistol. Bild: Stadsteatern/ Sören Vilks Män kan inte våldtas,Elisabet Carlsson

- Vi har aldrig tidigare sett en kvinna använda sin sexuella njutning negativt och kränka någon på scen. Alltså att hon använder sin orgasm för att verkligen trycka ner någon på det sätt som vi har sett män göra i massvis med olika filmer, säger Kauppi.

Jörn Donner filmatiserade Tikkanens roman 1978, men då visades inte scenen där Tova våldtar Martti. I Kauppis dramatisering finns den här nyckelscenen med.

- Man har så många gånger sett hur män våldtar kvinnor, så man vet ju knappt hur man ska reagera: ska jag bli rädd nu eller ska jag bli upphetsad? Men vi har aldrig sett en kvinna våldta en man.

Då skrattade polisen, nu skjutsar polisen till psykakuten

Lo Kauppi har flyttat handlingen från 70-talet till nutid och gjort stora förändringar i språket, men i övrigt är handlingen i stort sett densamma som i romanen. Polisens reaktion på våldtäkten har ändå skrivits om.

- Då 1975 skrattade den finska polisen då hon ringde och sa att hon våldtagit en man. Jag har gjort så att polisen istället för henne till psykakuten, för jag tror att det är ett mer rimligt sätt för polisen att förhålla sig nu.

Det skulle vara intressant om de blev så provocerade av att hon våldtar honom, att de reser sig upp och går

Kauppi är ändå förvånad över att det är så lite hon har behövt ändra i själva handlingen, att en text som är skriven för 45 år sedan fortfarande nästan ligger före sin tid.

- Fortfarande är det så att mannen Martti vägrar erkänna att han har blivit våldtagen. Det är intressant att mansrollen är så snäv, att mansrollen inte har utrymme att säga att han är ett offer.

Provocerar teatern lika mycket som boken?

Då romanen “Män kan inte våldtas” publicerades väckte den mycket ilska. Märta Tikkanen har berättat att vissa kvinnor blev provocerade och tyckte att hon hade skrivit en hemsk bok.

Kauppi säger att hon på ett sätt kan förstå att endel män provocerades av att Tovas sexualitet var en stor drivkraft, men att det är svårare att förstå varför endel kvinnor blev så arga.

- Kan det vara så att det är smärtsamt att inse att man gått runt som ett offer och inte haft möjlighet att ta för sig av sin egen sexualitet och varit mänska fullt ut?, funderar Kauppi.

Skådespelaren Sven Ahlström dricker ur ett glas, i bakgrunden skådespelaren Elisabet Carlsson.
Sven Ahlström spelar rollen som Martti. Skådespelaren Sven Ahlström dricker ur ett glas, i bakgrunden skådespelaren Elisabet Carlsson. Bild: Stadsteatern/ Sören Vilks Män kan inte våldtas

Ikväll är det urpremiär på Kauppis dramatisering och hon tycker att det blir intressant att se hur publiken reagerar. Hon gissar att pjäsen kommer att dela åsikterna, men att det ändå inte blir lika starka reaktioner som på 70-talet.

- Det skulle vara intressant om de blev så provocerade av att hon våldtar honom, att de reser sig upp och går. Men så kommer det nog inte att bli. Jag tror att de kommer att tycka “heja,heja!” på henne. Men sen får de nog svälja lite av det ändå, för hämnden är inte så ljuv.

#Metoo lärde oss berätta vad som hänt, men inte vem som gjorde det

Kulturhuset Stadsteatern intill Sergels torg renoveras som bäst, och verksamheten är istället utspridd på olika scener runtom i Stockholm.

Män kan inte våldtas visas på Södra teaterns stora scen. För ett år sedan var Lo Kauppi en av de 210 skådespelarna som stod på samma scen och läste upp anonyma berättelser om sexuella övergrepp.

Antingen är du skyldig och då ska du dö. Eller så ljuger du och då är du en hora som ska hånas

- #Metoo är en revolution. Men sedan måste man gå ett steg till. Vi kan fortfarande inte säga vem det är som har utsatt oss för någonting, utan bara berätta vad som har hänt, säger Kauppi.

Kauppi anser att samhället ännu inte har förmågan att gripa in vid sexuella övergrepp och det bland annat visar sig i svårigheterna att få våldtäktsmän dömda. Hon tycker också att samhället i högre grad borde erbjuda olika terapiformer för sexförbrytare innan det behöver gå så långt som till fängelse.

- Jag hoppas att vi kan ta ett steg till så att sexuella övergrepp inte blir så svart-vita. Antingen är du skyldig och då ska du dö. Eller så ljuger du och då är du en hora som ska hånas och stängas ute från samhället. Jag hoppas att vi kan få bort det svart-vita tänkandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje