Hoppa till huvudinnehåll

Belgiska fiskare riskerar bli utestängda från brittiska vatten vid hårt brexit: "Små och medelstora företag kommer att gå under"

Fiskaren Job Schot på bryggan av sin trålare.
Framtiden oroar fiskaren Job Schot. Fiskaren Job Schot på bryggan av sin trålare. Bild: Yle / Petri Raivio fiskeri

Konsekvenserna av ett avtalslöst brexit väcker oro bland fiskare på kontinenten. I Belgien befarar man att små och medelstora fiskeriföretag kan gå under om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Oostende, Belgien

Skymningen faller i Oostende, en medelstor hamnstad vid den belgiska kusten.Trålaren Job Senior anlöper hamnen efter fem dagar till sjöss.

Fångsten består av cirka sex ton fisk, däribland närmare ett ton av den eftertraktade sjötungan som står för en stor del av de belgiska fiskarnas intäkter.

Fartyget har fått sitt namn efter Job Schot som är fiskare i andra led.

- Mitt hela liv har kretsat kring fiske. I hemstaden där jag kommer från förknippar alla släktnamnet Schot med fisk, berättar skepparen.

Schot ärvde fiskaryrket av sin far och hoppas att sonen som hör till trålarens tremannabesättning ska ta över efter honom en dag.

Samtidigt är det många orosmoln som hopar sig på horisonten. Mycket kan komma att förändras då Storbritannien lämnar EU.

Trålaren Job Senior anlöper hamnen i belgiska Oostende.
Trålaren Job Senior anlöper hamnen i Oostende. Trålaren Job Senior anlöper hamnen i belgiska Oostende. Bild: Petri Raivio / Yle fiske
Fångst på trålaren.
Fångsten består av ett 20-tal fiskarter. Fångst på trålaren. Bild: Petri Raivio / Yle fiske

Kustfisket livsviktigt för belgiska fiskare

I dagens läge har fiskare från olika EU-länder tillgång till varandras fiskevatten. De nationella kvoterna har i sin tur reglerat hur fångsten fördelas mellan medlemsländerna.

Som ett led i att "ta tillbaka kontrollen" i samband med brexit har Storbritannien föresatt sig att återta inflytandet över de egna fiskevattnen.

Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal kan fiskare från Belgien och andra EU-länder komma att förpassas från de brittiska vattnen.

- 70 procent av tiden vi är ute och fiskar sker i engelska vatten. Om vi inte kan fiska längre så är det ett drama för oss, säger Schot och pekar med fingret på fartygets kartplotter där den brittiska kusten avtecknar sig i detalj.

Att söka sig ut till de internationella vattnen är inget alternativ för Job Senior som trots sina 24 meter och 150 ton räknas till de mindre fiskefartygen.

- Vi kan inte vara till sjöss längre än en vecka. De nuvarande turerna är redan på gränsen av vad vi klarar av.

Fångsten vinschas i land där den processas för att säljas till fiskhandlare.
Fångsten vinschas i land av besättningen. Fångsten vinschas i land där den processas för att säljas till fiskhandlare. Bild: Petri Raivio / Yle fiske
Två arbetare sorterar fisk vid ett löpande band,
Därefter sorteras fisken för att säljas följande morgon. Två arbetare sorterar fisk vid ett löpande band, Bild: Petri Raivio / Yle fiske

Drabbar hela den belgiska fiskeindustrin

Det är inte endast de belgiska fiskarna som kan komma att påverkas vid ett avtalslöst brexit. Ett hårt brexit innebär ett hot mot hela den belgiska fiskeindustrin.

- Om det inte finns någon belgisk fångst att köpa så kommer många små och mellanstora företag att gå under. Jag är säker på det. Det är liksom en katastrof för Belgien, säger Joël Vandenbroucke vid fiskgrossisten Simons & Decru.

Vandenbroucke pekar på lådor med fiskar som man köpt in samma morgon.

- Här har vi piggvar och här slätvar. Det här är fiskar som vi inte kommer att få fiska längre.

Om ett hårt brexit blir verklighet kan Vandenbroucke tvingas importera samma fisk från Storbritannien.

- Det skulle ta tre dagar för fisken att nå oss. Det är inte bra med tanke på kvaliteten och inte med tanke på något att heller, förklarar han.

Ett hårt brexit kan bli en katastrof för den belgiska fiskeindustrin
Belgien kan tvingas importera fisk från Storbritannien säger Joël Vandenbroucke. Ett hårt brexit kan bli en katastrof för den belgiska fiskeindustrin Bild: Rikhard Husu / Yle fiske
Man filear fisk.
Längre leveranstider har en negativ inverkan på kvaliteten befarar handlare. Man filear fisk. Bild: Rikhard Husu / Yle fiske

Fiskare hoppas på övergångsperiod

Nyligen presenterade EU-kommissionen åtgärder för att lindra inverkningarna för fiskenäringen om det inte blir något avtal med Storbritannien.

Ett av förslagen utgår från att brittiska fiskare skulle få tillgång till EU:s fiskevatten under en övergångsperiod om Storbritannien på motsvarande sätt tillåter EU-fiskare i sina vatten.

Vid fiskarnas intresseorganisation Redercentral hoppas man att detta blir verklighet. Tillsammans med åtta andra EU-länder jobbar man för att få till stånd ett avtal om en övergångsperiod efter brexit.

- Det här skulle göra det möjligt för våra fiskare att fortsätta, säger direktören Emiel Brouckaert.

DIrektören för fiskarnas intresseorganisation Emiel Brouckert.
Fiskarnas centralorganisation jobbar för att lösa tvisten om fiskevattnen berättar Emiel Brouckaert. DIrektören för fiskarnas intresseorganisation Emiel Brouckert. Bild: Rikhard Husu / Yle fiske
Trålaren Job seniors besättning på däck. Till vänster sonen Job den yngre.
För fiskaren Job Schot och hans son (t.v.) är ekonomisk kompensation en klen tröst. Trålaren Job seniors besättning på däck. Till vänster sonen Job den yngre. Bild: Petri Raivio / Yle fiske
Fiskaren Job Schot.
Schot hoppas att sonen Job (d.y.) ska ha förutsättningar att fortsätta fiska Fiskaren Job Schot. Bild: Petri Raivio / Yle fiske

Ekonomisk kompensation en sista utväg

Om ett avtal om en övergångsperiod inte går att nå så öppnar EU för möjligheten att kompensera fiskare som hamnar i kläm. Det här är välkommet som plåster på såren, säger Brouckaert.

- Visst är ekonomisk kompensation alltid välkommet. Men det skulle innebära att företag tvingas lägga ned sin verksamhet. I första hand strävar vi efter att kunna fortsätta med vår verksamhet.

För fiskaren Job Schot är ekonomisk kompensation ändå en klen tröst.

- Jag vill fortsätta vara fiskare. Det är fint att man kan få pengar men vi vill fortsätta fiska. Det är vårt jobb. Vad ska jag annars göra? Det säger min son också: `"Pappa, vad ska jag göra?"

Läs mera:

Måste Finland betala mera? Får Norden större inflytande? Behöver jag uppehållstillstånd? - Svenska Yles EU-korrespondent svarar på dina frågor om brexit

Svenska Yle har skrivit spaltkilometrar om brexit. Nu ger vi också dig chansen att ställa frågor om britternas utträde ur EU till Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu. Fortsätt gärna ställa frågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes