Hoppa till huvudinnehåll

FM-veckoslutet fick experten att se ljust på VM: ”Finland tar 3–4 medaljer”

Krista Pärmäkoski sträcker armarna i luften
Krista Pärmäkoski är en stor medaljkandidat i VM. Krista Pärmäkoski sträcker armarna i luften Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Finland kommer att ha ett starkt lag på benen i VM slår Yle Sportens expert Glenn Lindholm fast. Trenden har vänt den senaste tiden och åkarna börjar hitta formen. Det ser ganska bra ut för tillfället, säger Lindholm.

För bara några veckor sedan såg det inte speciellt ljust ut för de finländska åkarna med tanke på VM i Seefeld. Resultaten i världscupen har inte varit de bästa men lagom till VM har det skett en scenförändring.

Iivo Niskanen vann en världscuptävling i Otepää medan Krista Pärmäkoski fortsätter att prestera på en jämnhög nivå. Insatserna i världscupen och även i FM detta veckoslut gör att Yle Sportens expert Glenn Lindholm känner sig ganska så lugn inför VM.

– Det känns ganska bra för tillfället. Krista Pärmäkoski imponerade på 10 klassiskt i fredags, Iivo Niskanen åkte fort i stafetten och Ristomatti Hakola har visat att han är i bra form.

– Martti Jylhä visade att han igen är på väg mot ett VM, han var ju tia i OS i fjol. Många åkare är i bättre i form nu än vad de var för ungefär tre veckor sedan, säger Lindholm.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen siktar på ett nytt VM-guld. Iivo Niskanen. Bild: imago/Scanpix/ All Over Press Iivo Niskanen,längdskidåkning

Heikkinen det stora frågetecknet inför VM

I lördags togs 15 åkare ut till VM som börjar den 20 februari. Truppen innehöll till stor del väntade namn och den kan komma att kompletteras med ytterligare några åkare efter världscupen i Lahtis nästa helg.

Bland annat unga Anita Korva och Eveliina Piippo får chansen i VM medan Riitta-Liisa Roponen har visat att hon fortfarande håller en hög nivå.

– Roponen har visat att hon fortfarande kan och hon kommer att vara en viktig kugge i stafetten. Laura Mononen har tagit ett steg framåt och framför allt Kerttu Niskanen. Hon är på väg mot något bra efter en ganska så tung säsong.

– Den här säsongen har varit en överraskning, förhoppningarna var större än vad resultaten gett. Matti Heikkinen har det fortfarande svårt och han är det största frågetecknet, säger Lindholm.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Medaljsviten kommer att förlängas

De finländska skidåkarna har tagit medalj i samtliga världsmästerskap sedan 2005. För två år sedan i Lahtis blev det fem medaljer med Iivo Niskanens guld på 15 kilometer klassiskt som den stora höjdpunkten.

Lindholm ser ingen orsak till att den sviten skulle brytas.

– För tre veckor sedan tippade jag 1–2 medaljer. Nu får jag tänka om, Finland tar 3–4 medaljer. Vi har ett starkt lag, säger han.

Veckoslutets FM genomfördes i kalla och snöiga förhållanden i Imatra. Arrangemangen har fungerat utmärkt men banorna har inte varit de bästa.

– Både idrottarna och jag själv tycker inte om terrängen här, den håller inte internationell klass. Till exempel sprintbanan för herrarna hade en höjdskillnad som var 20 meter mindre än vad det kommer att vara i Seefeld. Jag skulle gärna se att vi ordnade FM-tävlingar på internationella banor, avslutar Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport