Hoppa till huvudinnehåll

För 25 år sedan greps finländska ungdomar av Hype-hysteri: "Fansen väntade utanför teatern och en tjej såg musikalen 67 gånger"

Bild av toalettscenen i musikalen Hype på Svenska Teatern.
Bild av toalettscenen i musikalen Hype på Svenska Teatern. Ralf Forsström stod för scenografin. Bild av toalettscenen i musikalen Hype på Svenska Teatern. Bild: Svenska teatern / Charlotta Boucht Svenska Teatern,Hype musikalen

En musikal om unga, för unga – Hype blev startskottet för flera finlandssvenska förmågor inom musik och scenkonst.

I januari har det gått exakt 25 år sedan musikalen Hype fick sin premiär på Svenska Teatern i Helsingfors.

- Jag är tacksam över att ha fått vara med i något som påverkat folk så mycket. Många har sagt att de blivit intresserade av teater på grund av Hype, säger Paavo Kerosuo.

Han sitter med en muminkopp i handen vid sitt köksbord i Berghäll en januarimorgon och tänker tillbaka till det som blev startskottet för också hans karriär. Han spelade huvudkaraktären Nick i ungdomsmusikalen Hype.

Skådespelaren Paavo Kerosuo sitter vid sitt köksbord.
Paavo Kerosuo minns Hype-tiden med värme. Skådespelaren Paavo Kerosuo sitter vid sitt köksbord. Bild: Yle / Hanna Othman Paavo Kerosuo
Paavo Kerosuo i musikalen Hype på Svenska Teatern.
Paavo Kerosuo spelade huvudrollen Nick. Paavo Kerosuo i musikalen Hype på Svenska Teatern. Bild: Svenska teatern / Charlotta Boucht Svenska Teatern,Paavo Kerosuo,Hype musikalen

Det var en galen tid för ungdomarna som var med i pjäsen. De flesta skådespelarna hade ingen eller lite tidigare erfarenhet av att stå på scen.

Musikalen hade marknadsförts aggressivt och man hade lyckats skapa lite av en hajp redan före premiären, men ingen kunde föreställa sig hur stort fenomenet skulle bli.

Keps med Hype-logo
Hype-kepsen och -pinsen. Keps med Hype-logo Bild: Svenska teatern Svenska Teatern,keps,Hype musikalen

Hype spelades över 200 gånger på en tidsperiod på ungefär 1,5 år – mycket längre än vad man till en början planerat. Svenska Teaterns publiksiffror fördubblades tack vare musikalen och lockade en helt ny publik av unga och finskspråkiga.

Vem var din favorit i Hype?

Tino Singh
26.4% (60 röster)
Micaela Fagerholm
23.8% (54 röster)
Paavo Kerosuo
23.3% (53 röster)
Ville Pusa
13.2% (30 röster)
Joachim Thibblin
6.6% (15 röster)
Någon annan, vem? Svara i kommentarsfältet
5.3% (12 röster)
Eva Hankalin
1.3% (3 röster)
Antal avgivna röster: 227

Fansen väntade utanför Svenska Teatern både då skådespelarna kom på jobb och då de gick hem. Paavo Kerosuo och kollegerna fick massvis med fanpost av hänförda beundrare.

- Jag tror att Hype blev så stort eftersom det fanns en ungdomlig energi, naivt på ett bra sätt, oskyldigt och uppriktigt. Vi hade jättebra kemi, det syns i föreställningen då de som spelar har roligt på scenen, säger Kerosuo.

Hype musikalen på Svenska teatern.
Hype musikalen på Svenska teatern. Bild: Svenska teatern / Charlotta Boucht Svenska Teatern,Hype musikalen
Tino Singh i förgrunden i musikalen Hype på Svenska teatern.
Tino Singh i förgrunden. Tino Singh i förgrunden i musikalen Hype på Svenska teatern. Bild: Svenska teatern / Charlotta Boucht Svenska Teatern,Tino Singh,Hype musikalen

Musiken lever också fortfarande kvar. I många finländska hem finns fortfarande en Hype cd eller c-kassett i hyllan.

- Det var bra låtar, många var gjorda i Sverige. Niklas Rosström hade gjort en trevlig ballad och så vidare.

- Det råkade kanske vara rätt tid, ungdomarna behövde något som de kände att var deras grej. Hype kändes inte som något som farbröderna och tanterna skrivit, funderar Kerosuo.

Scen ur musikalen Hype på Svenska teatern.
Längst till vänster Svenska Teaterns nuvarande teaterchef Joachim Thibblin, Peter Pihlström, Tea Stolt, Micaela Fagerholm och Tua Jonasson. Scen ur musikalen Hype på Svenska teatern. Bild: Svenska teatern / Charlotta Boucht Svenska Teatern,Joachim Thibblin,Peter Pihlström,tua jonasson
Dansare i Hype-musikalen på Svenska teatern.
Kostymdesignen stod Jarkko Valtee för. Dansare i Hype-musikalen på Svenska teatern. Bild: Svenska teatern / Charlotta Boucht Svenska Teatern,Hype musikalen

Han har ett minne av att det skulle ha funnits en tjej som hette Merja som såg Hype 67 gånger. Skådespelarna började känna igen fansen som kom till föreställningarna på nytt och på nytt.

Medverkan i Hype betydde mycket för den unge Paavo. Det fick honom att inse att spela teater, sjunga och dansa kan vara ett yrke.

- Utan den upplevelsen skulle jag inte ha sökt till Teaterhögskolan, och hade jag inte sökt dit skulle jag inte göra det jag gör nu. Det var en avgörande upplevelse i mitt liv, säger Kerosuo.

Förutom Paavo Kerosuo kunde man på scenen också se bland annat Ville Pusa, Tino Singh och Micaela Fagerholm-Valkama. Marco Bjurström stod för koreografin och kostymdesignen sköttes av Jarkko Valtee. Ville Sandqvist regisserade Hype.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Aborterna blev färre då Vanda införde gratis preventivmedel – nu ska forskare se om samma sak händer i övriga landet

  Efter 18 månader syns ingen förändring i Karleby.

  När Vanda införde gratis preventivmedel 2013 märktes det inom tre månader att antalet aborter började minska. Forskning under åren som följde slog fast att det fanns ett samband. Nu ska Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Helsingfors univeristet titta på om det finns liknande resultat i övriga landet.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.