Hoppa till huvudinnehåll

Katri Lylynperä vann damsprinten och 20-åriga Emmi Lämsä tog skrällmedalj: "En fullständig överraskning som inte går att jämföra med någonting annat idag"

Katri Lylynperä var starkast på upploppet.
Katri Lylynperä var starkast på upploppet. Katri Lylynperä var starkast på upploppet. Bild: Hannu Luostarinen / AOP Katri Lylynperä

Tre damer kom upp nästan jämsides upp på slutrakan i damernas FM-sprintfinal. Katri Lylynperä vann och enligt Yle Sportens Glenn Lindholm är hon nu i praktiken VM-klar. Lindholm tycker att även Emmi Lämsä aspirerar på en VM-plats.

Andrea Julin som förutspåddes ha förutsättningar att kämpa om medalj deltog i kvalet men kom inte till start i kvartsfinalen.

Kvartsfinalerna bjöd inte på några stora överraskningar utan de förväntade namnen tog sig vidare.

Eder fick tacka för sig

De förväntade damtoppnamnen ställde upp i den första semifinalen. Mari Eder, som på förhand rankades som den största förhandsfavoriten, var bara fyra.

Och då det gick betydligt fortare i semifinal två visade det sig att Eder redan inför finalen hade gjort sitt för dagen.

– Det var svårt. Kroppen är inte redo för att gå för fullt. Jag har inte kunnat utnyttja mina styrkor och då blir det svårt. Det är svårt att attackera då krafterna saknas, sade Eder.

Mari Eder går i mål i morgonens sprintkval.
Mari Eder var fyra i sprintkvalet. Mari Eder går i mål i morgonens sprintkval. Bild: Lehtikuva / Lauri Heino Mari Eder

Inte heller den första semifinalens trea, Anne Kyllönen, tog sig till final.

– Det grämer mig. Jag har tränat hårt och börjat hitta den gamla farten. Huvudsaken är ändå att formen är stigande. Men visst var jag ute efter medalj här, sade Kyllönen.

Damfinalisterna

1. Katri Lylynperä
2. Riitta-Liisa Roponen
3. Laura Mononen
4. Maaret Pajunoja
5. Hennariikka Rahkola
6. Emmi Lämsä

I finalen var Maaret Pajunoja och Hennariikka Rahkola tidigt avsågade. Då upploppet närmade sig hade topptrion även lyckats skaka av sig Riitta-Liisa Roponen.

Skrällnamnet Emmi Lämsä lyckades inte utmana Katri Lylynperä och Laura Mononen som gjorde upp om guldet. Lylynperä vann med 17 hundradelars marginal.

– Lämsä är trea i FM-sprinten! En fullständig överraskning som inte går att jämföra med någonting annat som har hänt idag, sade referenten Leif Lampenius.

– Lylynperä kan nu packa väskan för VM i Seefeld. Lämsä aspirerar starkt på en VM-plats, sade Glenn Lindholm.

FM-guldet var Lylynperäs första.

– Det var händelserikt. Det var strul med skidorna men jag får vara tacksam för att jag fick ett bra skidpar till finalen, sade Lylynperä.

Resultat, damer:

1. Katri Lylynperä 3.10,22
2. Laura Mononen +0,17
3. Emmi Lämsä +1,14
4. Riitta-Liisa Roponen +2,58
5. Maaret Pajunoja +8,78
6. Hennariikka Rahkola +14,10

Läs också

Nyligen publicerat - Sport