Hoppa till huvudinnehåll

Nissan överger planer på nya investeringar i Storbritannien - osäkerheten kring brexit spökar

Arkivbild från november 2014 från Nissans fabrik i Sunderland, i nordöstra England.
Arkivbild från november 2014 från Nissans fabrik i Sunderland, i nordöstra England. Arkivbild från november 2014 från Nissans fabrik i Sunderland, i nordöstra England. Bild: AFP / Lehtikuva Nissan

Den japanska biltillverkaren Nissan skrotar sina planer på att börja tillverka den nya stadsjeepen X-Trail i fabriken i Sunderland i Storbritannien. Osäkerheten kring brexit gör det svårt att planera för framtiden, konstaterar företaget.

I oktober 2016, fyra månader efter att britterna röstade för ett utträde ur EU, offentliggjorde Nissan sitt beslut om att börja tillverka X-Trail SUV:en i Sunderland.

Då hade Nissan fått ett löfte från den brittiska regeringen om att biltillverkaren skulle få extra stöd ifall Sunderland-fabrikens konkurrenskraft skulle skadas i samband med Storbritanniens utträde ur EU.

Beslutet sågs som ett uttryck för förtroende för Storbritannien och landets då nyutnämnda premiärminister Theresa May.

Men på söndagen lät Nissan meddela att den tilltänkta produktionen av X-Trail i Storbritannien kommer att skötas på fabriken i Kyushu, i Japan i stället.

"Den fortsatta osäkerheten hjälper inte"

"Företaget har bestämt sig för att optimera sina investeringar i Europa genom att samla X-Trail-produktionen till Kyushu, som är produktionsnav för denna modell", heter det i Nissans pressmeddelande.

Gianluca de Ficchy som är ordförande för Nissan Europa sade att beslutet fattades främst av ekonomiska skäl, men enligt honom saknar inte brexit betydelse i det här sammanhanget.

- Samtidigt som vi har tagit detta beslut av ekonomiska skäl så hjälper inte den fortsatta osäkerheten kring Storbritanniens framtida relation till EU företag som vårt att planera för framtiden, sade de Ficchy.

Nissans fabrik i Sunderland är Storbritanniens största bilfabrik och där tillverkas ungefär 30 procent av de 1,52 miljoner bilar som årligen produceras i Storbritannien.

Inför folkomröstningen om brexit lobbade just biltillverkarna hårt mot EU-utträdet, i rädsla för exporttullar och förlorad konkurrenskraft.

Ungefär 75 procent av de bilar som tillverkas i Storbritannien går på export.

Källor: Reuters, AP

Läs mera:

Brittiska företag fyller lagren inför brexit – hälsningen till politikerna är tydlig: ”Nu är det dags att börja bete sig på ett vuxet sätt”

Samtidigt som många stora brittiska företag gjort upp planer för brexit så saknar en majoritet av de små och medelstora företagen en plan inför ett avtalslöst utträde. Osäkerheten är förödande för näringslivet säger Londons handels- och industrikammare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes