Hoppa till huvudinnehåll

Rasande Tönseth slog till konkurrent under tävling – kryper till korset: ”Hör inte hemma i idrotten”

Didrik Tönseth.
Didrik Tönseth. Didrik Tönseth. Bild: EPA-EFE/All Over Press Didrik Tønseth,Norge,längdskidåkning

Didrik Tönseth slog till Magne Haga med staven mitt under ett lopp i de norska mästerskapen under helgen. Tönseth blev rasande då hans stav gick sönder. Jag kör om en VM-plats, det gör inte han, kommenterade Tönseth händelsen efter tävlingen.

Det var inte medaljörerna som väckte störst intresse i de norska mästerskapen under lördagen. I stället var det Didrik Tönseths beteende i skiathlonloppet som stal rubrikerna.

Drygt 19 kilometer in i loppet gick Tönseths stav sönder då han åkte bredvid Magne Haga. Tönseth blev då rasande och svarade med att slå till Haga.

– Jag tycker att det fanns plats för två på bredden. Jag kör om en VM-plats, det gör inte han, sade Tönseth till NRK efter tävlingen.

Tönseth gick i mål som nia i loppet men hans uppförande kritiserades starkt i de norska skidkretsarna och efter tävlingen valde juryn att diska honom.

Några timmar efter tävlingen hade Tönseth också kommit på andra tankar och ångrade sitt tilltag.

– Jag är väldigt ledsen för att jag förstör Magnes tävling i NM, ett lopp som är ett av de viktigaste under säsongen. Jag är väldigt besviken på hur jag uppför mig.

– Jag har pratat med Magne och försvarar inte det jag gjorde. Jag lägger mig platt, det hör inte hemma i sporten eller någon annanstans. Jag är ledsen och besviken, säger han.

Emil Iversen vann loppet före Sjur Röthe och Martin Johnsrud Sundby. För Magne Haga blev det en 19:e plats i loppet. Trots diskningen blev Tönseth uttagen till VM.