Hoppa till huvudinnehåll

Tanja levde enligt samhällets förväntningar: “Arbetslivet tog över och då återgick jag till mitt gamla manliga jag”

Esbobon Tanja von Knorring har länge jobbat inom den manliga transportbranschen. Där lade hon länge sitt riktiga jag åt sidan för att uppfylla samhällets normer. Men nu är det slut på det.

Vi har träffat tre kvinnor som har känt att de inte passat in eller varit bra som de är. Men trots motgångar har de hittat sin egen väg till att trivas med sig själva. Alla tre kvinnor har också upplevt yrkeslivet som speciellt utmanande.

Gunvor upplevde mobbning på sin arbetsplats och Gunilla kände sig värdelös då hon fick en grav synskada och var tvungen att sluta sitt jobb.

Den tredje kvinnan är Tanja. Hon är en transkvinna som under långa perioder i sitt liv lade sitt riktiga jag åt sidan för att uppfylla samhällets normer.

- Inte skulle jag säga att jag är annorlunda i mina ögon, men de facto är är man som transkvinna annorlunda i alla fall i andras ögon. Och förstås så har jag uppfattat mig själv som annorlunda än vad jag är född till.

Positiv period under 1980-talet

Redan under skoltiden kände hon av sin läggning och under studietiden blev känslan kraftig. Tanja vistades i studentkretsar i Kronohagen och Tölö.

- Jag levde nog en tid "androgynt" kan man säga, mest under studielivet på 1980-talet. Det var små cirklar men en positiv period i Finland från år 1985 framåt. Jag köpte en stor del av kläderna från damavdelningen då redan men ingen reagerade på det.

Tanja von Knorring sitter i en bil iklädd solglasögon och läderjacka.
Tanja von Knorring sitter i en bil iklädd solglasögon och läderjacka. Bild: Tanja von Knorring transkönad,Närbild

- 1984-1985 började jag fundera över att något måste jag ju göra åt saken men det fanns ju så knappt med information.

Hon hade hört talas om någon förening eller någon grupp.

- Men om man jämför med nuvarande ungdom som är i samma situation, så är det ju bara att googla så hittar man några miljoner träffar om ärendet. Vi hade ju inte några såna möjligheter överhuvudtaget på den tiden.

Levde enligt arbetslivets normer

Men de sociala strukturerna gjorde att Tanja efter studierna levde upp till de förväntningar som den sociala omgivningen skapade.

- Arbetslivet tog över och då återgick jag till mitt gamla manliga jag igen. Jag ville göra mitt bästa i arbetet och då levde jag enligt de normer som fanns där.

Det blev svårare med åren och till slut var det inte alls lätt

Hon lade åt sidan hennes äkta jag.

- Men det blev svårare med åren och till slut var det inte alls lätt.

Tanja har länge jobbat inom den mansdominerade transportbranschen.

- Det var krävande. Jag är en öppen person och därför gick det, men det var tungt. Emellanåt frågade jag av mig själv "varför gör jag det här?". Jag kunde ju ha slutat, farit någon annanstans för att få vara mig själv.

Berättade öppet för ett drygt år sedan

Tanja var orolig för hur hon skulle bli bemött om hon skulle vara den hon egentligen var.

- Jag tror att de flesta känner så. Det ställs stora förväntningar på de stereotypa könsrollerna i samhället. Det är förvånande att vi är så bundna vid vad könet säger om en person och inte vad personen verkligen är eller vill vara. Vi är ju alla bara personer i första hand.

Tanja von Knorring håller en föreläsning med mikrofon i handen och framför en dator.
Tanja von Knorring håller en föreläsning med mikrofon i handen och framför en dator. Bild: Tanja von Knorring föreläsning,föredrag,Närbild,transkönad,Tanja von Knorring

För snart ett och ett halvt år sedan beslöt Tanja berätta öppet om sin läggning.

- Jag var på resa. På Shanghais flygplats fattade jag konkret beslutet. Där var jättelånga passköer och då hade jag tid att grubbla en hel dag.

Hon valde att gå ut med det så öppet som möjligt.

- Jag räknade ut att under de de tre första månaderna fick ungefär femtusen människor veta om det. Men jag ser inte att jag har något att förlora, tvärtom vinna ju fler som vet om det.

Bemötandet från de flesta har varit positivt.

- Det finns undantag nog också men det är från en mycket liten del, men de finns både i närmare och i mer fjärran kretsar.

Under de de tre första månaderna fick ungefär femtusen människor veta om det

Tanja är aktiv i Regnbågsankan och hon ser att hon där kan dela med sig av sin erfarenhet.

- Jag vill få fram framför allt det här att med att våga vara sig själv, ta kontakt med föreningarna och med andra som är i samma situation. För då vågar man komma ut och vara sig själv.

Närbild med Gunilla, Tanja och Gunvor sänds i Yle Fem måndag 4 februari klockan 20 med repris tisdag 4 februari klockan 11.


Tillagt klockan 3.2 klockan 16.03 att Tanja bor i Esbo.