Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela allt närmare öppen konflikt - splittringar i armén och massdemonstrationer under helgen

Folkmassor lyssnar till Juan Guaido i Caracas, andra februari 2019.
Folkmassor lyssnar till Juan Guaido i Caracas, andra februari 2019. Folkmassor lyssnar till Juan Guaido i Caracas, andra februari 2019. Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez Venezuela,Caracas,Juan Guaidó

Samtidigt som massprotester mot Maduro-regimen tog över huvudstaden Caracas utropade den första generalen sitt stöd för oppositionens Juan Guaidó. En splittrad armé bakom var sin tävlande president ses som ett mardrömsscenario.

Caracas blev i lördags igen scen för massiva protester mot den sittande presidenten Nicolas Maduro och det katastrofala ekonomiska läget i landet.

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som med grundlagens stöd utropade sig till tillfällig president i januari, lovade att ta in humanitär hjälp i landet, i strid med regeringen Maduros order.

Guaidó lovade fortsätta kampen mot Maduro och att förändringens tid var inne, ett budskap som gick hem hos anhängarna.

- Jag har aldrig levt med något annat än den här katastrofala regimen, sade 17 år gamla Guaidó-anhängaren Jesus till Reuters.

Jag föddes i en demokrati och jag tänker dö i en demokrati― Juan Guaidó

- Men vi är mycket nära att åstadkomma en förändring. Det har vi också delvis internationella samfundet, USA, Limagruppen, Colombia, Brasilien och många andra att tacka för.

Alin Gonzales sade till Reuters att hon inte visste om landet kan komma på fötter snabbt, men att hon är övertygad om att det behövs nya krafter om det alls ska vara möjligt.

- Jag föddes i en demokrati och jag tänker dö i en demokrati. Men jag är egentligen här för de unga, som har rätt till ett säkert, demokratiskt och rättvist land, sade Gonzales.

Splittringar i armén

Medan demonstrationerna ännu var i startgroparna kom ett besked många har väntat på, det första tecknet på att arméns stöd för Maduro naggas i kanterna.

Medan det redan länge har rapporterats utbrett missnöje med Maduro bland venezuelanska arméns manskap och underofficerare, har generalerna stått bakom honom.

I lördags publicerade ändå flygvapnets general Francisco Yànéz ett videoklipp där han ställde sig på Guaidós sida, och sade att majoriteten av soldaterna tänker i samma banor.

- Nittio procent av försvarsmakten stöder inte diktatorn och står på det venezuelanska folkets sida, sade Yànéz.

Guaidó uppmanade fler soldater att bekänna färg och komma över till vad han kallade folkets sida.

Juan Guaidó förbereder sig för att tala i Caracas, den andra februari 2019.
Juan Guaidó förbereder sig för att tala i Caracas, den andra februari 2019. Juan Guaidó förbereder sig för att tala i Caracas, den andra februari 2019. Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez Juan Guaidó,Venezuela,Caracas

- Vi vill inte bara att ni slutar skjuta mot demonstranter eller kommer med uttalanden. Vi vill att ni aktivt tar del i landets återuppbyggnad, sade Guaidó.

Än så länge är Yànéz den enda höga officerare som har tagit ställning för Guaidó, men små myterier har förekommit allt oftare de senaste månaderna.

Om hans uttalande om att den stora majoriteten av armén är beredd att överge Maduro har den sittande presidenten inte lång tid kvar vid makten.

Om splittringen ändå är jämnare än så kan Venezuela vara på väg mot ett mardrömsscenario många experter har befarat, ett där armén splittras längs samma politiska skiljelinjer som de tävlande presidenterna.

Om så sker befaras landet inte vara långt från ett inbördeskrig.

Maduro demonstrerade stöd och styrka

Samtidigt som oppositionens ledare drog hundratusentals människor till Caracas centrum ordnade regeringen Maduro en mindre, men ändå inte blygsam styrkeuppvisning på andra sidan av staden.

Tiotusentals partimedlemmar och anhängare samlades för att höra Maduro bekräfta att han inte tänker ge efter för oppositionens krav eller uppmaningar från omvärlden.

Nicolas Maduro leder en militärövning i Caracas i slutet av januari 2019.
Nicolas Maduro leder en militärövning i Caracas i slutet av januari 2019. Nicolas Maduro leder en militärövning i Caracas i slutet av januari 2019. Nicolás Maduro,Venezuela

Han försökte också vifta bort spekulationerna om arméns lojalitet.

- Den revolutionära bolivianska armén är lojalare under mitt befäl än någonsin tidigare, sade Maduro inför sina anhängare.

De första raderna i Maduros publik var full av kakifärgade uniformer som tillhör de folkliga paramilitära styrkorna, som anklagas för summariska avrättningar och våldsdåd under den senaste protestvågen.

Människorättsgrupper menar att de Maduro-lojala halvmilitära grupperna har mördat åtminstone 35 oppositionsaktivister, främst i Caracas slumområden som har kokat av missnöje under den ekonomiska misären.

Nyval, av fel sort

EU har krävt att Maduro ska utlysa nya presidentval, för att undvika att också europeiska länder erkänner Guaidó.

Pro Nicolas Maduro protest i Berlin i slutet av januari 2019. En demonstrant håller ett porträtt av Nicolas Maduro.
Pro Nicolas Maduro protest i Berlin i slutet av januari 2019. En demonstrant håller ett porträtt av Nicolas Maduro. Pro Nicolas Maduro protest i Berlin i slutet av januari 2019. En demonstrant håller ett porträtt av Nicolas Maduro. Nicolás Maduro,Venezuela,Berlin

Maduros svar var att lova val, men inte om presidentposten.

Guaidós anspråk på posten som tillfällig president hänger på att han är parlamentets talman och enligt grundlagen kan ta över makten om presidenten saknar legitimitet.

Genom att utlysa nyval verkar Maduro dels försöka vinna tid, dels kanske bereda väg för valfusk som skulle se Guaidó förlora sin formella ställning.

Presidentvalet där Maduro återvaldes har fördömts som ett fuskverk, där resultatet var avgjort på förhand.

Oppositionskandidater satt fängslade, tvingades i exil eller bojkottade valet då myndigheterna inte lät dem föra kampanj på lika villkor.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC, Al-Jazeera English, The Guardian