Hoppa till huvudinnehåll

Bror-Erik Wallenius minns Matti Nykänen: "Kommer att minnas honom som tidernas kanske främste, i varje fall finländske, backhoppare"

Matti Nykänen, Holmenkollen 1982.
Matti Nykänen i Holmenkollen 1982. Matti Nykänen, Holmenkollen 1982. Bild: Lehtikuva Matti Nykänen

– En stor personlighet var han. Den sämre sidan av Matti har jag aldrig sett, säger sportjournalisten Bror-Erik Wallenius med anledning av backörnen Matti Nykänens död.

På måndag morgon slog nyheten ner: backhopparlegendaren Matti Nykänen har avlidit i en ålder av 55 år. Nykänen var en av 1980-talets största idrottare och en av de framgångsrikaste backhopparna någonsin.

– Jag kommer att minnas honom som tidernas kanske främste, i varje fall finländske, backhoppare, säger sportjournalisten Bror-Erik "Bubi" Wallenius som följde med Nykänens karriär, också på ort och ställe.

Matti Nykänen vann VM-guld i Oslo 1982.
Matti Nykänen vann VM-guld i Oslo 1982. Matti Nykänen vann VM-guld i Oslo 1982. Bild: Lehtikuva Matti Nykänen,backhoppning

– Som person vågar jag inte uttala mig alltför mycket om honom. Vi känner ju till hans rykte. Men inför pressen, i varje fall de gånger jag upplevt Matti Nykänen, var han hur korrekt som helst, säger Wallenius som var på plats när han blev världsmästare i Oslo 1982.

Nykänen dominerar i OS

Två år senare gick vinter-OS av stapeln i Sarajevo och även då var det Wallenius behagliga röst som förmedlade framgångarna till den framgångstörstande publiken i hemmasofforna från Hangö i söder till Utsjoki i norr, från Ilomants i öster till Hammarland i väster.

– Då gick han de berömda duellerna med Jens Weissflog. Nykänen vann den ena tävlingen, tog silver i den andra. Weissflog tog silver i den första och guld i den andra, minns Wallenius.

Matti Nykänen jublar i OS i Sarajevo 1984.
Matti Nykänen jublar i OS i Sarajevo 1984. Matti Nykänen jublar i OS i Sarajevo 1984. Bild: Lehtikuva Matti Nykänen,Sarajevo

Nykänen tog då OS-guld i stora backen medan Weissflog som representerade Östtyskland knep det längre strået i normalbacken.

Om Nykänen var i storform 1984 så var han magisk fyra år senare i Calgary. Då blev det OS-guld i stora backen, i normalbacken och som kronan på verket också i lagbacken tillsammans med lagkamraterna Ari-Pekka Nikkola, Tuomo Ylipulli och Jari Puikkonen.

– Prestationsmässigt är han definitivt den förnämsta finländske backhopparen någonsin. Svårt att säga vem som är störst i världen, det växlar från årtionde till årtionde, påminner Wallenius.

Efter idrottskarriären

På 1980-talet fanns det knappast en finländare som inte hört om Matti Nykänen, och än i dag – knappt 30 år efter att karriären tog slut – vet mer eller mindre alla finländare vem han är.

Att han var en stor personlighet, på gott och ont, råder det inget tvivel om.

– En stor personlighet var han. Den sämre sidan av Matti har jag aldrig sett men jag vet ju att den stämmer. Dessvärre spårade livet ut för honom i många faser vilket är bevittnat i tusentals artiklar, säger Wallenius.

Med "den sämre sidan" syftar Wallenius på de otaliga skandalrubrikerna som Nykänen var inblandad i under årtiondenas lopp: alkoholmissbruk, problem i privatlivet, kraschade äktenskap.

Matti Nykänen stal showen i Calgary 1988.
Matti Nykänen stal showen i Calgary 1988. Matti Nykänen stal showen i Calgary 1988. Bild: Lehtikuva Matti Nykänen,backhoppning,Olympiska vinterspelen i Calgary 1988

Vad var Nykänens största bedrift?

– Hans tveklöst största bedrift är förstås Calgary. Jag misstänker ändå att de flesta av oss som är tillräckligt gamla för att ha upplevt det minns den första triumfen i Oslo när förhållandena var ytterst besvärliga för hopparna. Jag måste i ärlighetens namn säga att det var väldigt lite man såg av Matti Nykänens eller någon annans hopp, säger Wallenius om den klassiska VM-tävlingen på Holmenkollen som var särskilt jobbig på grund av en ytterst tät dimma.

Varför blev Nykänen Finlands bästa backhoppare?

– Han måste väl ha en egenskap som hans uppväxt kanske har gett honom, alltså en tuffhet. Är inte expert på hans uppväxt, men har förstått genom artiklar som handlat om hans barndom och ungdom hur han levde.

– Det måste ha gett honom en seghet och en tuffhet att kunna genomföra de här bedrifterna, men den uppväxten har säkert också påverkat den sidan som blev förödande för honom med alkoholmissbruk och äktenskap efter äktenskap efter äktenskap och ett privatliv som aldrig fungerade.

– Tuff uppväxt, men han valde själv sin väg, säger Wallenius.

Läs mera:

Alla tiders backörn Matti Nykänen – en begränsad begåvning och utnyttjad nationalhjälte

Backhopparlegenden Matti Nykänen har gått bort. Hans OS-trippel i Calgary kom in på plats 5 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Läs Alf Strömbergs reportage om Nykänen här.

Läs mera:

Backhopparlegenden Matti Nykänen är död

Backhopparlegenden Matti Nykänen är död. Han uppges ha gått bort natten mellan söndag och måndag. Nykänen blev 55 år gammal.

Tony Pohjolainen intervjuade Wallenius på måndagsmorgonen.