Hoppa till huvudinnehåll

Himalayas glaciärer smälter - svåra följder för miljontals människor

Himalaya
Himalaya Bild: AFP / Lehtikuva Himalaya,glaciärer

Två tredjedelar av Himalayas glaciärer - eller "världens tredje pol" - kan ha smält år 2100, ifall de globala koldioxidutsläppen inte minskar, visar en ny omfattande rapport.

Även om det mest ambitiösa målet i Parisavtalet nås (bromsa uppvärmningen till 1,5 grader) så kommer ändå en tredjedel av glaciärerna att försvinna.

Det här sägs i den nya rapporten som publicerats av ICIMOD (International Centre for Integrated Mountain Development) i Kathmandu i Nepal.

I studien beskrivs följderna för invånarna i de åtta länder som ligger i det område som påverkas av de krympande isarna.

Glaciärerna i regionen Hindukush-Himalaya (HKH) utgör viktiga vattenreservoarer för cirka 250 miljoner människor uppe i bergen och 1,65 miljarder människor som är bosatta i floddalarna, i länder som Afghanistan, Bangladesh Kina, Indien och Pakistan.

Den globala uppvärmningen håller på att förvandla de glaciärtäckta bergstopparna till bara klippor, under en period på knappt hundra år― Philippus Wester, ICIMOD

HKH-regionen sträcker sig från Afghanistan till Myanmar och kallas ibland för planetens "tredje pol". Mer is finns bara på Arktis och Antarktis.

När isarna smälter leder det till både stora översvämningar och svår torka. Jordskred och vattenbrist kommer att hota jordbruken. Den vattenkraft som ger energi kommer att störas.

Världens högsta berg Mount Everest är beläget i Himalayaområdet. Här rinner smältvatten ned till viktiga flodsystem som Yangtze och Gula floden i Kina, Ganges i Indien och Mekong i Sydostasien.

Himalaya
Himalaya Bild: AFP / Lehtikuva Himalaya,glaciärer

Då glaciärerna krymper riskerar vattenansamlingar att brista med svåra översvämningar som följd.

Den globala uppvärmningen håller på att förvandla de glaciärtäckta bergstopparna - som sträcker sig över åtta länder - till bara klippor, under en period på knappt hundra år.

Det sade Philippus Wester vid ICIMOD i ett uttalande i samband med publiceringen av den omfattande rapporten.

Glaciärerna på Himalaya, formade för cirka 70 miljoner år sedan, är ytterst känsliga för temperaturskiftningar. Redan på 1970-talet blev isarna tunnare och började dra sig tillbaka.

Himalaya
Himalaya Bild: AFP / Lehtikuva Himalaya,glaciärer

Källor: AFP, The Guardian