Hoppa till huvudinnehåll

Julin, Häger och debutanten Ehrnrooth med då de sista VM-biljetterna delas ut i Lahtis: "Många som ännu har chansen att knipa en plats i laget"

Andrea Julin, januari 2016.
Andrea Julin. Andrea Julin, januari 2016. Bild: imago / Eibner Europa / All Over Press Andrea Julin

Sammanlagt 15 längdåkare kommer att respesentera Finland då världscupen på skidor fortsätter i Lahtis på veckoslutet. Bland de uttagna hittas bland andra Andrea Julin, Julia Häger och Rebecca Ehrnrooth – men inte Mari Eder.

Det är en sprintbetonad helg som står på schemat då världscupen i längdåkning fortsätter i Lahtis på veckoslutet. På lördag är det sprinttävlingar som gäller för både herrarna och damerna, medan det på söndag är teamsprinter som står i tur.

Världscupshelgen är samtidigt den sista innan skid-VM i Seefeld. Skidförbundet meddelade på lördagen att 15 åkare redan tagits ut, men flera biljetter står fortfarande på spel.

Landslagstrupperna till VM-sprinten är nämligen allt annat än spikade.

– Andrea Julin är en av dem som har landslagsledningens blickar på sig i Lahtis, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Sprint i fri teknik har varit en svår gren för finländarna och det har varit tunt med framgång på mästerskapsnivå. I år är det många som ännu i det här skedet har chansen att knipa en plats i laget. En av dem är Andrea Julin, förklarar han.

Utöver Julin hittas också IF Minken-lagkamraten Julia Häger samt Esboåkaren Rebecca Ehrnrooth i den nationella truppen. På herrsidan representeras IF Minken i sin tur av Juuso Haarala.

För Hägers handlar det om karriärens andra världscupsdeltävling efter debuten i sprinten i Ruka i november, medan Ehrnrooth gör sin första tävling i VC-sammanhang.

Eder står över

Ett av namnen som däremot inte hittas i truppen är Mari Eder. Skidskytten var den bästa finländaren i damsprinten i VM i Lahtis 2017, men kommer inte att tävla om en biljett till Seefeld.

Formen är helt enkelt inte tillräckligt bra, säger hon.

– Jag kommer att fokusera på skidskytte nu, eftersom jag fortfarande hinner förbereda mig i lugn och ro på VM i Östersund, förklarar hon för STT.

– Jag hade redan planerat att resa till Lahtis oberoende hur formen ser ut, men med tanke på VM i Seefeld så räcker tiden helt enkelt inte till. Jag kommer inte att vara i sådant skick som jag måste vara för att tävla om tätplaceringar, tillägger Eder.

Yle sänder samtliga tävlingar på sina kanaler.

Finlands landslag till Lahtisspelen:

Längdåkning

Damer, landslag
Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Emmi Lämsä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Maaret Pajunoja, Hennariikka Rahkola

Damer, nationella gruppen
Anni Alakoski, Rebecca Ehrnrooth, Heini Hokkanen, Julia Häger, Rebecca Immonen, Andrea Julin, Anni Kainulainen, Leena Nurmi, Tiia Olkkonen

Herrar, landslag
Juuso Haarala, Ristomatti Hakola, Martti Jylhä, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Verneri Suhonen, Lauri Vuorinen

Herrar, nationella gruppen
Ville Ahonen, Olli Hiidensalo, Lauri Lepistö, Ari Luusua, Lauri Mannila, Juho Mikkonen, Anssi Pentsinen, Miska Poikkimäki, Turo Sipilä

Backhoppning

Antti Aalto, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen

Nordisk kombination

Landslag
Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho

Nationella gruppen
Wille Karhumaa, Atte Kettunen, Otto Niittykoski, Perttu Reponen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport