Hoppa till huvudinnehåll

Kaplan i Kristinestad får varning – biskopen: Inte godtagbart språk av en präst

Biskop Björn Vikström
Biskop Björn Vikström besöker Kristinestads svenska församling om två veckor. Biskop Björn Vikström Bild: Yle/Fredrika Sundén biskopar,Björn Vikström,Borgå stift

Kaplan Markus Engström i Kristinestad tilldelas en varning för den insändare i tidningen Syd-Österbotten där han skrev nedsättande om homosexuella. Varningen kan leda till disciplinära åtgärder. Biskopens budskap är att kaplanens språkbruk inte är godtagbart.

Kaplan Markus Engström gick i en insändare i Syd-Österbotten hårt åt homosexuella, eller närmare bestämt utlevd homosexualitet. Biskopen konstaterar att frågan är mycket känslig inom kyrkan.

Biskop Björn Vikström säger att varningen som Engström tilldelas är allvarlig. Om Engströms beteende upprepas kan disciplinära åtgärder, som till exempel avhållande från tjänst, komma på fråga.

Markus Engström säger till Kyrkpressen att han är besviken. Men att han kommer att fortsätta predika Guds ord.

– Alla vet vad jag anser, så jag ska inte kommentera varningen, säger Engström.

Engström ser det hela som en förtroendekris mellan honom och vad han kallar kyrkans "homoliberaler".

Besöker Kristinestad om två veckor

Nu vill biskopen koncentrera sig på att återuppbygga förtroendet för kyrkan i Kristinestad.

Om två veckor besöker biskop Björn Vikström Kristinestads svenska församling för överläggningar med såväl de anställda som med församlingsrådet. Vikström vill diskutera den uppkomna situationen med församlingsrådet.

- Där är en viktig fråga hur församlingsrådet ser på den trovärdighetskris som det här har inneburit, säger Vikström.

Vill diskutera människosynen i församlingen

Den här krisen har både teologiska och ekonomiska konsekvenser.

- Om församlingens olika samarbetspartners inte vill anlita en präst som får sin lön av församlingen blir ju situationen i längden ohållbar, konstaterar Vikström.

Men det handlar också om synen på människan.

- Jag vill också diskutera vilken människosyn församlingsrådet vill att församlingen ska stå för, inte minst i barn- och ungdomsarbetet, säger biskopen.

Tänker fortsätta predika Guds ord

Engström säger till Kyrkpressen att han kommer att fortsätta predika Guds ord även om det innebär konsekvenser för honom personligen.

– Absolut. Det är en stor principiell fråga om man får predika Guds ord i Finland eller inte. Det här är en mega-skandal.

Norrback håller sig borta från Facebook

Kyrkoherde Daniel Norrback har tagit till sig av kritiken.

När det nya församlingsrådet i Kristinestad samlades till sitt första möte för några veckor sedan fattades ett beslut om att rekommendera Norrback att håller sig borta från sociala medier – åtminstone när det gäller bibelfrågor som väcker debatt skriver Kyrkpressen.

– Jag lovade vara försiktig med vad jag säger och hur, och vara mån om att vara respektfull. Jag har nog tagit till mig av kritiken, säger Norrback.

"Fortsatt svår fråga i kyrkan"

Frågan om homosexuella och homosexualitet är fortsatt svår i kyrkan säger biskop Björn Vikström..

- Man kan inte införa ett åsiktsförbud i en så här känslig fråga som inställningen till utlevd homosexualitet är i vår kyrka.

- Men det som jag definitivt vill markera är att man som präst inte får använda ett så förnedrande språkbruk som förekom i insändaren i fråga, säger Björn Vikström.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Norrback och Engström den 4.2 kl. 17.04

Läs också