Hoppa till huvudinnehåll

Maduro avvisar europeiska påtryckningar: "Vi accepterar inte ultimatum från någon"

Venezuelas president Nicolás Maduro höll ett tal till soldater på en flottbas i Turiamo, väster om Caracas, på söndagen.
Venezuelas president Nicolás Maduro höll ett tal till soldater på en flottbas i Turiamo, väster om Caracas, på söndagen. Venezuelas president Nicolás Maduro höll ett tal till soldater på en flottbas i Turiamo, väster om Caracas, på söndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Nicolas Maduro

Venezuelas sittande president Nicolás Maduro avvisar flera europeiska länders ultimatum om att utlysa nytt presidentval i landet. Samtidigt försöker hans utmanare få in humanitär hjälp i landet.

- Vi accepterar inte ultimatum från någon. Det är ju som om jag skulle säga till EU: "Jag ger er sju dagar att erkänna Republiken Katalonien. Om ni inte gör det så skrider vi till åtgärder". Nej, internationell politik bygger inte på ultimatum. Sådant hörde hemma i eran av imperium och kolonier, sade Maduro i en intervju till den spanska tv-kanalen La Sexta.

Åtminstone sju EU-länder, med Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien i spetsen, hade krävt att Maduro skulle utlysa nyval senast på söndagen. Annars hotade de med att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas rättmätige interimspresident.

I samma tv-intervju sade Maduro också att man inte kan utesluta att Venezuela står inför ett inbördeskrig. Under den gångna veckan beordrade Maduro bildandet av ytterligare en 50 000 personer stark "folklig försvarsstyrka", eller milis.

- Det är folket som organiseras i en milis. I bostadsområdena, i företagen, vid universitetet...De är stridsgrupper...

Anhängare till Maduro demonstrerade också på lördagen i huvudstaden Caracas.
Anhängare till Maduro demonstrerade också på lördagen i huvudstaden Caracas. Anhängare till Maduro demonstrerade också på lördagen i huvudstaden Caracas. Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela

Då undrar journalisten Jordi Evole om Maduro faktiskt vill beväpna vanligt folk. Det kan ju leda till att tusentals av dem mister livet.

Enligt Maduro måste man vara beredd att "försvara freden".

- Bara om det nordamerikanska imperiet anfaller oss, då måste vi försvara oss, sade Maduro.

Maduro har redan tidigare beväpnat hundratusentals lojala partisympatisörer. De så kallade "los colectivos" har deltagit i våldsamma tillslag mot regeringskritiska demonstrationer och mot oppositionsaktivister under de senaste åren.

Guaidó: 300 000 riskerar att dö utan humanitär hjälp

Oppositionsledaren Juan Guaidó har vädjat om humanitär hjälp från både USA, EU och grannländerna för att avhjälpa den akuta bristen på medicin och mat i landet.

På söndagen sade han att uppemot 300 000 venezuelaner riskerar att dö om de inte får hjälp.

Guaidó kontrollerar ju inget territorium i Venezuela, men planerar att grunda stora insamlingscentraler i grannländerna Colombia och Brasilien.

Sedan hoppas han att armén ska kunna pressas till att släppa in hjälpen i landet.

Enligt USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har USA redan börjat förbereda hjälptransporterna.

Hoppa över Twitterpostning

President Maduro anser att humanitär hjälp från USA kan bana väg för en militär intervention ledd av USA.

Källor: AFP, BBC, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes