Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk oro för kinesiskt cyberspionage - Norge utpekar Huawei som ett allvarligt yttre hot

Kännykkä
Kännykkä Bild: Esa Fills / YLE

Den omstridda, kinesiska mobiljätten Huawei har varit aktuell både i Norge och Danmark i dag. I Norge gick säkerhetstjänsten PST ut med en allvarlig varning om Huawei och bolagets möjligheter till cyberspionage. I Danmark utvisas två Huawei-anställda.

I sin årliga rapport om vilka hot som Norge just nu är utsatt för nämner man särskilt Kina och Ryssland, rapporterar NRK.

Bägge länderna har möjligheter och kompetens att stjäla information av Norge, heter det i rapporten.

PST uppmanar till särskild uppmärksamhet var gäller Huaweis roll i samband med utbyggnaden av 5G-nätet, det vill säga nästa generationens mobilnät.

Huawei-anställda utvisas från Danmark

I Danmark har två anställda vid Huaweis kontor i Köpenhamn utvisats ur landet. Den officiella orsaken är att de saknade arbets- och uppehållstillstånd.

Enligt den danska polisen var tillslaget mot Huaweis kontor i torsdags ett rutinuppdrag i en fastighet där många utlänningar arbetade. Det har inget med misstankarna mot Huawei att göra, säger polisen till bland annat tidningen Berlingske.

Fyra Huawei-anställda åtalades efter tillslaget - två av dem måste lämna landet. Det framgår inte om de var kinesiska medborgare.

Huawei bekymrar i väst - av två orsaker

Den kinesiska telekomjätten väcker oro i väst. Huaweis telefoner kunde användas av Kina för att spionera på väst - det har många regeringar och säkerhetstjänster varnat för.

Ett annat - ekonomiskt - orosmoment är att Kina kan lägga beslag på en allt större marknadsandel inom telekommunikation.

Läs mera:

Huawei – spion eller offer för handelskrig?

Telekomjätten Huawei oroar västländer i allt högre grad. Frågan är vad som oroar oss mera: Är det misstankarna om att tillverkarens telefoner och program kunde användas av Kina för att spionera på oss, eller handlar det om att Kina lägger beslag på en allt större marknadsandel inom telekommunikation?

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes