Hoppa till huvudinnehåll

Weissflog chockerades av nyheten om ärkerivalen och vännens död – för Ahonen och ”The Eagle” Edwards var Nykänen en förebild

Jens Weissflog och Matti Nykänen år 1989.
Jens Weissflog och Matti Nykänen år 1989. Jens Weissflog och Matti Nykänen år 1989. Bild: imago/WEREK/All Over Press Matti Nykänen,Jens Weissflog

En unik förebild och världens bästa backhoppare. Jens Weissflog, "Eddie the Eagle" och Janne Ahonen minns alla Matti Nykänen som en sann idrottsman och en av de största backhopparna genom tiderna. Vi kan alla ta efter honom, säger Ahonen.

Endast en man klarade av att besegra Matti Nykänen i OS-sammanhang. Östtyske Jens Weissflog tog hem guldet i normalbacken i Sarajevo – rakt framför näsan på Matti Nykänen.

För Weissflog kom nyheten om den tidigare rivalens död som en enorm överraskning.

– Det här är en chock, säger han till STT.

– Vi reste runt tillsammans i flera års tid. Han var en vän till mig, både i backen och utanför. Det var så många stunder vi delade. Till exempel OS 1984 då vi delade på guldmedaljerna. Fyra år senare var han överlägsen, fortsätter Weissflog.

Weissflog berättar att han träffade Nykänen för första gången i samband med junior-VM 1981 i Schonach. Den gången var Nykänen starkare.

– Senast jag träffade honom var för två år sedan i Finland. Han verkade må väl, säger Weissflog.

"Han såg mig nog aldrig som ett hot"

En annan backhoppningsprofil som tävlade samtidigt som Nykänen var Michael ”Eddie The Eagle” Edwards. Kultprofilen från Storbritannien berättar för Ilta-Sanomat att Nykänen var hans stora förebild då han valde att sadla om och satsa på backhoppning istället för alpint.

– Jag minns då jag såg honom hoppa för första gången. Det var fantastiskt! Jag förstod genast hur mycket han betydde för sporten. Han kunde verkligen flyga. Jag försökte alltid få tips av honom. Han var den bästa i världen, säger ”örnen” för tidningen.

Eddie Edwards i OS i Calgary 1988.
”Eddie The Eagle” i Calgary 1988. Eddie Edwards i OS i Calgary 1988. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Michael Edwards

Edwards berättar för Ilta-Sanomat att han en gång hoppade längre än Nykänen, det eftersom finländaren misslyckades totalt.

– Med sitt följande försök hoppade han sedan 100 meter längre än jag, skrattar han.

– Han såg mig nog aldrig som ett hot. Jag brukade skämta att han vinner bara för att jag inte presterat på topp. Jag sade alltid åt honom att jag ännu en dag kommer att vinna över honom, säger Edwards.

"Den största både för mig och världen"

Nykänen banade också väg för fortsatt inhemsk framgång i backhoppning. Janne Ahonen berättar för Yle att den fyrfaldige OS-medaljören åtminstone delvis var orsaken till att han valde att satsa på grenen.

– Då jag var ung var han min idol. På senare dagar lärde jag känna honom och som vuxen har vi hållit kontakt, berättar Ahonen.

– Då jag hörde nyheten tog det en stund förrän jag insåg att det faktiskt handlade om våran Matti, tillägger han.

Janne Ahonen, december 2013
Janne Ahonen. Janne Ahonen, december 2013 Bild: EPA / All Over Press janne ahonen

Ahonen anser att Nykänen var en unik förebild och världens bästa backhoppare.

– Han var den största stjärnan både för mig och för resten av världen, säger han.

– Jag kommer alltid att minnas hans attityd. Även då det kändes som att det kanske skulle ha varit läge för att trycka på bromsen lite så levde han sitt eget liv. Det hade han all rätt att göra. Förhoppningsvis kan vi alla göra det, avslutar Ahonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport