Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Damernas super-G i VM i alpint – Vonn är den stora snackisen men favoriten heter Shiffrin

VM i de alpina skidgrenarna arrangeras för tredje gången i Åre. Lindsey Vonn vill avsluta karriären med stil medan Mikaela Shiffrin vill bevisa att hon är mer än världens bästa slalomåkare.

Vad och var?

VM inleds som vanligt med damernas super-G. Ett åk avgör vem som kammar hem segern i disciplinen som gjorde stortävlingsdebut 1987.

Österrikes Nicole Schmidhofer är regerande världsmästare medan Ester Ledecká från Tjeckien bjöd på en av idrottshistoriens största skrällar då hon knep OS-guldet i Pyeongchang.

Vem och varför?

Under säsongen har damerna tävlat fem gånger i super-G och tre gånger har Mikaela Shiffrin varit snabbast. Att amerikanskan startat i endast tre deltävlingar lyfter henne till tävlingens största förhandsfavorit.

Då Shiffrin valt att stå över super-G-tävlingarna har Ilka Stuhec och Nicole Schmidhofer stått högst på prispallen.

Lindsey Vonn har meddelat att super-G och störtloppet i Åre blir hennes sista uppträdanden som professionell skidåkare. Den 34-åriga amerikanskans form är ett stort frågetecken och en placering bland de åtta snabbaste skulle vara ett godkänt resultat.

I söndagens störtlopp har hon bättre chanser att ta en framskjuten placering bättre.

Shiffrin utmanas närmast av Schmidhofer, Norges Ragnhild Mowinckel och Tina Weirather från Liechtenstein. Kvartetten ska ändå se upp för italienskan Sofia Goggia som kommit tillbaka efter sin knäskada starkare än väntat.

När och hur?

Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 13.15. Är vädergudarna på arrangörernas sida inleds de 45:e VM-tävlingarna i alpint klockan 13.30.

Kristian Karlsson refererar på svenska och från och med lördag får han sällskap av expertkommentator Marcus Sandell.

VM i Åre pågår fram till den 17 februari och samtliga tävlingar sänds på Yles kanaler.