Hoppa till huvudinnehåll

Fimea: Fortfarande oklart om det blir brist på vissa mediciner efter brexit

Ett apotek med hyllor för vitaminer och värkmediciner.
Ett apotek med hyllor för vitaminer och värkmediciner. Bild: Linus Hoffman / Yle apotek,vitaminer,mediciner,Humlegårdsgatans apotek

Det brittiska utträdet ur EU kan medföra brist på vissa kritiskt viktiga läkemedel i våra apotek, särskilt ifall av ett avtalslöst brexit. En del preparat kan ta slut, uppger tidningen Taloussanomat i dag.

Läkemedelssäkerhetsverket Fimea uppger att brexit kan äventyra tillgängligheten till tiotals - om inte hundratals - läkemedelspreparat som säljs i Finland.

Samma sak varnade branschtidningen Apteekkari för nyligen.

- Situationen lever hela tiden och mycket klarnar först under de sista veckorna, uppger Fimea till Uusi Suomi.

Enligt Fimea kan det bli ändringar i läkemedelsordinationen för en del patienter. Vid Läkarförbundet säger man att läkarna inväntar mera information om brexits inverkan på patienternas medicinering av Fimea.

För den stora majoritetens medicinbruk medför brexit med största sannolikhet inga förändringar alls - det finns parallellpreparat eller alternativ att ta till i de allra flesta fall.

För närvarande ser det ut som om brexit inte alls påverkar tillgängligheten till de tio mest sålda preparaten i Finland, till exempel vissa receptfria värkmediciner.

Läkemedel fastnar bakom tullmurar

Tidigare har det rapporterats om att det kan uppstå brist på läkemedel i Storbriannien ifall av ett avtalslöst brexit.

Nu ser det ut som om problemen med tullmurar kommer att gälla också inom EU. Produkterna kommer igenom tullmuren först efter att försäljningstillstånden flyttats över från Storbritannien till något EU-land.

I Finland säljs cirka 350 medicinska preparat som tillverkas enbart i Storbritannien. Omkring 280 av dem är avsedda för människor - bland dem läkemedel mot cancer och en del andra allvarliga sjukdomar.

Det är fråga om såväl receptbelagda som receptfria läkemedel.

Fimea uppger dock inte exakt vilka läkemedel det är fråga om, inte heller hur många personer i Finland som behöver medicinerna i fråga.

Ännu inga anmälningar från läkemedelsföretag

Läkemedelsföretagen bör meddela Fimea om störningar i läkemedelstillgängligheten två månader innan problemet väntas uppstå. Tills vidare har ingen sådan anmälan gjorts med anledning av brexit.

Vid Fimea antar man att läkemedelsföretagen producerar mer än vanligt av vissa produkter i början av året så att lagren fylls. I så fall uppkommer problemen med ett halvt års dröjsmål.

Ett annat alternativ är att företagen vidtar sådana åtgärder att inga problem alls uppstår, säger man på Fimea.

Länderna har också möjlighet att fatta beslut om undantagsarrangemang för att trygga distributionen av läkemedel.

Brexit ska träda i kraft den 29 mars - alltså om sju veckor.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes