Hoppa till huvudinnehåll

Flaskhalsarna ska bli färre – Åbolands skärgård får fler färjturer

Hybridfärjan Elektra.
Hybridfärjan Elektra. Hybridfärjan Elektra.

NTM-centralen som ansvarar för skärgårdstrafiken förbättrar färjtrafikens servicenivå vid Pargas-Nagu, Nagu-Korpo, Gustavs-Iniö och Kasnäs-Hitis genom att beställa tilläggstrafik.

I praktiken betyder det att skärgården får betydligt fler färjturer under de närmaste åren.

Den här förbättringen görs på basis av trafikanternas respons och efter egna utredningar.

Pargas-Nagu får fler turer under påsken och midsommar

Precis som Yle Åboland berättade förra året utökas midsommartrafiken mellan Pargas och Nagu.

Under avtalsåren 2019–2020 förbättras färjlägets servicenivå genom att öka kapaciteten och trafikera med tre färjor (Elektra, Sterna, Falco) i stället för två (Elektra, Sterna) under midsommarveckan på torsdagen före midsommar, midsommarafton och söndagen efter midsommaren.

Trafiken är enligt tidigare års erfarenheter mycket livlig även under påsken. Därför har man också beslutat att förbättra påsktrafikens servicenivå genom att trafikera med tre färjor under påskveckan på torsdagen och annandag påsk (måndag).

Nagu-Korpo får två färjor till och med 30 september

Förra året försökte NTM-centralen underlätta flaskhalsen vid Nagu-Korpo genom att beställa två trafikerande färjor på fredagar och söndagar från början av juni till slutet av augusti. Det var ändå inte tillräckligt för att underlätta läget, eftersom trafiken var riklig redan i maj och in i september.

Färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 samt förbindelsefartyget Eivor vid Storströmmen mellan Korpo och Nagu.
Färjan Prostvik 1. Färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 samt förbindelsefartyget Eivor vid Storströmmen mellan Korpo och Nagu. Bild: Yle/Linus Hoffman vägfärja,Pärnäs,Nagu,Storströmmen,förbindelsefartyg

Under avtalsåren 2019–2022 kommer man därför att trafikera med två färjor på fredagar och söndagar (Prostvik 1 och Nagu 2) mellan 1 maj och 30 september.

NTM-centralen utreder även möjligheterna att utveckla färjläget Nagu-Korpo, då det planeras strandändringar som skulle göra det möjligt att köra med en större färja.

Gustavs-Iniö får fler turer i oktober

Vid färjpasset Gustavs-Iniö har kapaciteten inte räckt till för returtrafiken under veckosluten i oktober trots att det gått fem turer på söndagarna, från början av april till slutet av september.

färjbommen i Gustavs till Iniö i Åbolands skärgård
färjbommen i Gustavs till Iniö i Åbolands skärgård Bild: YLE/ Tiina Grönroos färjbommen från gustavs till iniö

Nu förbättras färjlägets servicenivå ytterligare genom att införa en tur- och returresa till söndagarna i oktober under avtalsåren 2019–2022.

Nu ska man även trafikera med fem turer på söndagar i oktober. Tilläggsturen kommer att placeras på söndag eftermiddag.

Kasnäs-Hitis får utökad helgtrafik

Kapaciteten vid Kasnäs-Hitis färjläge har haft brister både i turisttrafiken och i de lokala invånarnas turer. De största bristerna har visat sig vara i helgtrafiken.

Färjlägets servicenivå förbättras under avtalsåren 2019–2022 så omfattande som möjligt enligt arbetstidslagstiftningen. Under 1 maj till 30 september införs en tur- och returresa i tidtabellen måndag-torsdag och torsdag-söndag.

Läs också