Hoppa till huvudinnehåll

Göran Strömfors och Janne Hyöty får kulturpris

Göran Strömfors och Janne Hyöty står framför en vägg med tavlor.
Göran Strömfors och Janne Hyöty. Göran Strömfors och Janne Hyöty står framför en vägg med tavlor. Bild: Yle/Roger Källman Runebergsdagen,strömfors

Göran Strömfors och Janne Hyöty får vardera ta emot ett kulturpris av Svensk-Österbottniska Samfundet. Priserna delas ut på Runebergsfesten i Vasa.

Göran Strömfors är kulturarbetare och fungerar bland annat som sekreterare för Kvarkens båtmuseum i Malax.

I prismotiveringen står det att Strömfors personifierar den österbottniska talkoandan genom sina aktiviteter inom fornforskning och museiverksamhet.

Vidare beskriver man Strömfors som en eldsjäl som energiskt, skickligt och utan stora åthävor har värnat om vårt rika kulturarv, genom dokumentation, fotografering, redigering och digitalisering.

En central aktör på musikscenen

Janne Hyöty är musiker, låtskrivare och producent, som ända sedan 1980-talet varit en central aktör på den österbottniska musikscenen.

I prismotiveringen beskrivs Hyöty som ett inspirerande exempel på en professionell musikerbana som tar avstamp lokalt men når ut globalt.

Hyöty har haft stora nationella och internationella framgångar som låtskrivare och producent, bland annat på den asiatiska marknaden.

I prismotiveringen lyfter man även fram att Hyöty på hemmaplan har bidragit till rytmmusikens livskraftighet bland annat som en av grundarna till jazzklubben Doo-Bop Club.

Göran Strömfors och Janne Hyöty får vardera 5000 euro i prispengar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten