Hoppa till huvudinnehåll

Heikki Kännö och romanen Sömnö får Runebergspriset 2019

En man står inomhus vid ett fönster. Han ler och tittar mot kameran. I ena handen håller han ett glas med skumvin, i den andra en bok med namnet Sömnö.
En man står inomhus vid ett fönster. Han ler och tittar mot kameran. I ena handen håller han ett glas med skumvin, i den andra en bok med namnet Sömnö. Bild: Yle/Mira Bäck Runebergspriset,författare,romaner,litteratur,Runebergspriset 2019

Litteraturpriset delas ut på stadshuset i Borgå i dag, på Runebergsdagen. Prissumman är 10 000 euro.

Priset går i år till författaren Heikki Kännö för romanen Sömnö som har getts ut på förlaget Sammakko.

Sömnö gav ett starkt intryck eftersom den är häpnadsväckande ny och originell och undgår definitioner. Samtidigt ger den tillbaka tron på berättelsernas uråldriga makt och njutning i samband med läsning.”

Bland annat så motiverar prisjuryn valet av Sömnö. Enligt juryn är romanen inte svår att läsa trots att den är väldigt omfångsrik.

Två män står och håller i glas med skumvin framför andra människor.
Borgå stadsstyrelses orförande Jaakko Jalonen skålar för Kännö. Två män står och håller i glas med skumvin framför andra människor. Bild: Yle/Mira Bäck Runebergspriset,författare,romaner,litteratur,jaakko jalonen

Juryn valde Runebergspristagaren bland åtta kandidater. I juryn satt författaren Virpi Hämeen-Anttila, kritiker Maija Jelkänen och litteraturforskare Mikko Carlson.

Sömnö är Åbobon Heikki Kännös andra roman. Den första romanen, Mehiläistie, kom ut 2017.

En kvinna med mörkt hår ler och ger något åt en skallig man med skägg.
Tidningen Uusimaas chefredaktör Anne Lahnajärvi överräcker Runeberg-medaljen. En kvinna med mörkt hår ler och ger något åt en skallig man med skägg. Bild: Yle/Mira Bäck Runebergspriset,författare,romaner,litteratur,chefredaktör anne lahnajärvi

Runebergspriset delas ut en gång om året. Prissumman ligger på 10 000 euro och finansieras av tidningen Uusimaa och Borgå stad.

I sitt tacktal tog Kännö upp vikten av att läsa för att förstå världen bättre och för att vi ska kunna lära oss av det som hänt tidigare under människans historia.

- En människa ska läsa böcker. Att läsa skönlitteratur är, vid sidan av svampplockning, den mest effektiva hjärngymnastiken, och dessutom lär det oss att förstå intriger, sade Kännö.

Avslutningsvis lovade han att hela prissumman kommer att användas för att utveckla nya litterära världar.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Östnyland