Hoppa till huvudinnehåll

James Harden i ofattbar form i NBA – radar upp Michael Jordan-aktiga siffror

James Harden.
James Harden. Bild: Copyright - 2018 The Denver Post, MediaNews Group. James Harden,NBA,Basket,basketboll

Houston Rockets-stjärnan James Harden har varit fullständigt ostoppbar i NBA under den senaste månaden. Harden snittade över 40 poäng i januari och kan till och med slå Michael Jordans poängrekord.

I slutet av 80-talet och under stora delar av 90-talet regerade Michael Jordan i NBA. Jordan vann sex mästerskap med Chicago Bulls, men redan innan laget blev en av alla tiders dynastier härjade Jordan loss på parketterna.

Jordan som vann poängligan hela tio gånger var som farligast under sitt tredje år i ligan då han snittade 37,1 poäng säsongen 1986-87.

Michael Jordan dunkar.
Air Jordan. Michael Jordan dunkar. Bild: 2007 Focus on Sport NBA,Basket,basketboll,Michael Jordan,Chicago Bulls

Efter det har bara Jordan själv och Kobe Bryant kommit ens i närheten av liknande siffror.

Nu ser det ändå ut som om James Harden skulle kunna slå Jordans rekord (alla tiders NBA-rekord är från 1961-62 då Wilt Chamberlain gjorde över 50 poäng/match).

Otroliga siffror

Harden har den här säsongen noterats för 36,5 poäng/match och takten ökar hela tiden.

I oktober snittade han “bara” 28,5 poäng, i november blev det 31,3, i december 36,4 och i januari gjorde Harden makalösa 43,6 poäng/match.

Efter att ha gjort 44 poäng mot Phoenix Suns på tisdagen har Harden nu gjort minst 40 poäng i hela 20 matcher den här säsongen. Dessutom har det blivit minst 30 poäng redan i 27 matcher i rad (Harden har spelat i 50 matcher).

Hardens bästa notering den här säsongen är 61 poäng mot New York Knicks.

Omöjlig att stoppa

Så gott som allt i Houstons offensiv går via Harden som skjuter mycket trepoängare. Men även om han har en lite sämre dag från bågen så lyckas han ändå leverera.

I en match mot Orlando Magic sänkte Harden bara en av hela 17 trepoängare men trots det gjorde han 38 poäng. 15 av dem kom från frikastlinjen dit Harden kommer mer än någon annan spelare i NBA.

James Harden.
James Harden. Bild: Orange County Register James Harden,NBA,Basket,basketboll

Att försvara mot Harden är ytterst svårt, nästan omöjligt. Han har utmärkt kroppskontroll och är en expert på att få sin försvarare att foula honom.

Hans så kallade step-back-skott där han avslutar sin dribbling med ett skutt bakåt, loss från sin försvarare, har blivit ett fenom och något som många tycker att borde vara olagligt och dömas som stegfel.

De gångerna som Harden väljer att inte skjuta är det antagligen på grund av att motståndaren har (minst) två spelare på honom vilket öppnar för en passning till en öppen lagkamrat. Harden snittar åtta assist/match.

Nu återstår det att se om Harden lyckas hålla upp takten eller om han tröttar ut sig. Och hur hållbart är det i det långa loppet för Houston att en enda spelare står för en så stor del av lagets poäng?

Michael Jordan började nämligen vinna först då han fick mer hjälp av sina lagkamrater. Samtidigt minskade Jordans egna poängantal, men han vann sex mästerskap.

Läs också