Hoppa till huvudinnehåll

Mässlingsfallet i Larsmo kostade 100 000 euro - "viktigt att ingripa snabbt när en epidemi hotar"

Pia-Maria Sjöström.
Men hjälp av en stor arbetsinsats, flexibel personal och en smula tur klarade vi oss undan en större epidemi, säger Pia-Maria Sjöström. Pia-Maria Sjöström. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Drygt 260 personer utsattes för smitta, 760 personer vaccinerades, 18 personer sattes i karantän och sjukvårdspersonalen jobbade långa dagar i samband med mässlingsfallet i Larsmo. Tf. social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström är nöjd över att man undvek en epidemi.

- Men hjälp av en stor arbetsinsats, flexibel personal och en smula tur klarade vi oss undan en större epidemi, säger Sjöström.

Det gäller att agera snabbt och få samarbetet att löpa smidigt när en epidemi hotar. Det är de främsta lärdomar som Pia-Maria Sjöström tar med sig efter mässlingsfallet i Larsmo.

- Varje mässlingsfall orsakar en stor arbetsinsats. Det är ytterst viktigt att man snabbt kan spåra smittan för att undvika en epidemi, säger Sjöström.

260 personer utsattes för smitta

Mässlingsfallet blev en dyr historia, 100 000 euro, varav social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen står för hälften. Totalt utsattes drygt 260 personer för mässlingssmitta, av dem var 17 procent helt ovaccinerade.

De flesta utsattes för smitta på daghem, förskola och på ett bönemöte.

Sjukvårdspersonalen vaccinerade över 760 personer för att hindra smittspridnin. De största grupperna var 5-åringar som fick sin andra vaccindos tidigare än vanligt och 1-åringar som fick sin första vaccindos.

Vaccinering
Vaccinering Bild: EPA/KAY NIETFELD vaccinering,vaccin,sprutor,injektioner,hälsovård,vaccination

En del av dem som vaccinerades hade utsatts för smitta, andra inte. En del var sådana som var osäkra på om de var vaccinerade.

28 personer fick immunoglobulin och 18 personer sattes i karantän, eftersom det var försent för vaccin eller immunoglobulin. Eller för att de vägrade att ta emot vård.

Svårt att koordinera

Pia-Maria Sjöström säger att hon är mycket imponerad över vårdpersonalens agerande. De gick snabbt in och tog extra arbetsskiften så att man kunde bemanna både telefonrådgivningen och vaccinationsmottagningen.

- Då får man ta i beaktande att vi har svårt att hitta vikarier i vanliga fall. Det som sitter kvar i mitt minne allra starkast är vårt goda samarbete, säger Sjöström.

Tränade i augusti

Sjöström säger att de hade både funderat igenom och övat inför mässlingssmitta på förhand. I höstas deltog social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen i en simulationsövning tillsammans med THL som råkade gälla just ett mässlingsfall.

- I samband med det gick vi genom våra processer. Vi har ju varit medvetna om att det här är en reell risk i vårt område, så vi har haft det här i bakhuvudet, säger Sjöström.

Sjöström säger att hon ändå blev en smula överrumplad över den mängd information som ska ut mycket snabbt när det är skarpt läge. Det är också många människor som arbetar med smittspårning.

- Det är en utmaning att koordinera det arbetet och det kan vi alltid bli bättre på, säger Sjöström.

Det är främst mindre åtgärder gällande exempelvis arbetsfördelningen som man kommer att finslipa. I övrigt är Sjöström nöjd med hur man hanterade mässlingsfallet och även med samarbetet med THL, Soite och Vasa centralsjukhus.

Julfester och konserter skapade frågor

Sjöström säger att när man försöker mota en epidemi måste informationen snabbt översättas för att exempelvis kunna publiceras på webbsidorna, även om det råkar vara söndag.

- Vi måste också ännu tydligare klargöra vem som ska ha vilken information och när i ett sådant här läge, säger Sjöström.

I det här fallet försvårades också situationen av att det var julfesttider. Skolor och daghem behövde information för att avgöra om man skulle hålla julfest eller inte.

- Det var sådant som vi inte riktigt var förberedda på. När vi tränade i augusti var det inte aktuellt med julfester och stora julkonserter, säger Sjöström.

Allt fler väljer vaccination

Pia-Maria Sjöström säger att vaccinationstäckningen nu stiger i Jakobstadsområdet. Men från hälso- och sjukvårdens sida kommer personalen att fortsätta jobba för att allt fler ska ta emot vaccin.

- Trenden har vänt, men vaccinationstäckningen är inte ännu tillräckligt hög. Information och samarbete med familjerna är den väg vi måste gå, säger Sjöstöm.

Ännu finns inga exakta siffror på hur många som har valt att vaccinera sig på grund av mässlingsfallet i Larsmo.

- Men vi ser att många som inte tidigare vaccinerat sig eller skjutit fram vaccinationerna nu har valt att ta vaccinet, säger Sjöström.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten