Hoppa till huvudinnehåll

Matti Nykänen kan få statsbegravning - Sampo Terho: Jag utreder saken

Matti Nykänen, 1985.
Matti Nykänen, 1985. Bild: imago / Werek / All Over Press Matti Nykänen

Det har hunnit gå trettio år sedan idrottsliga framgångar senast har berättigat till en statsbegravning, men i och med Matti Nykänens bortgång är saken uppe till diskussion i högsta möjliga instans.

Enligt uppgifter till Yle Urheilu överväger statsrådet att låta ordna en statsbegravning för backhoppningslegendaren Matti Nykänen.

- Jag utreder möjligheterna och vi ska fundera på saken inom regeringen och inom ministeriet, säger idrottsminister Sampo Terho (Blå).

Poliitikko ja kansanedustaja Sampo Terho, Sininen eduskuntaryhmä (Uusi vaihtoehto), Pikkuparlamentti, 10.11.2017.
Sampo Terho. Poliitikko ja kansanedustaja Sampo Terho, Sininen eduskuntaryhmä (Uusi vaihtoehto), Pikkuparlamentti, 10.11.2017. Bild: Jari Kovalainen / Yle Sampo Terho,riksdagsledamot i Finland,Nytt alternativ,riksdagen

Nykänen dog natten till måndag, han blev 55 år gammal.

Under sin karriär tog han fyra olympiska guld, vann sex världsmästerskap och slutade som etta i världscupsammandraget fyra gånger.

- Jag förstår att många har tänkt på ett sådant här alternativ (en statsbegravning) när det kommer till en så framstående idrottare, säger Terho.

Statsbegravning är för presidenter

Före 1990-talet var det betydligt vanligare med statsbegravning och flera framstående idrottare har fått en sådan.

Men nu har det hunnit gå 30 år sedan en idrottare senast har fått en sådan. Den senaste är skidåkaren Tapani Niku som dog 1989.

Enligt de direktiv som togs i bruk år 1989 ordnas statsbegravning huvudsakligen för presidenter. För övriga personer krävs vanligtvis ett beslut om ett undantagsarrangemang.

En långvarig statsminister, riksdagens talman eller en person som på annat sätt har varit en framstående medborgare kan få en statsbegravning. Till den sista kategorin hör till exempel personer som har fått Nobelpriset.

Sedan 1990 har endast åtta personer fått statsbegravning, senast president Mauno Koivisto år 2017.

Gravljus och en liten, blå backhopparfigur i plast vid hoppbacken i Jyväskylä, till minne av Matti Nykänen.
Privatpersoner har fört gravljus till hoppbacken på Matti Nykänens hemort Jyväskylä. Gravljus och en liten, blå backhopparfigur i plast vid hoppbacken i Jyväskylä, till minne av Matti Nykänen. Bild: Lehtikuva/Tommi Anttonen backhoppning,Matti Nykänen,Jyväskylä,hoppbackar,backhoppningsbacke

Läs mera:

Backhopparlegenden Matti Nykänen är död

Backhopparlegenden Matti Nykänen är död. Han uppges ha gått bort natten mellan söndag och måndag. Nykänen blev 55 år gammal.

Läs mera:

Alla tiders backörn Matti Nykänen – en begränsad begåvning och utnyttjad nationalhjälte

Backhopparlegenden Matti Nykänen har gått bort. Hans OS-trippel i Calgary kom in på plats 5 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Läs Alf Strömbergs reportage om Nykänen här.