Hoppa till huvudinnehåll

"Barnen får inte längre spela med sina kompisar"

Den nya fotbollsföreningen i Kyrkslätt delar in barnen i olika lag redan i ung ålder

Diskussionen om hur tidigt idrottande barn ska delas in i olika lag baserat på hur skickliga de är blossar upp med jämna mellanrum. Det senaste exemplet kommer från Kyrkslätt där tre fotbollsföreningar vid årsskiftet gick samman i en förening under namnet FC Kyrkslätt. Juniorföräldrarna är oroliga över indelningen och säger att det leder till att kompisar inte får spela med varandra. Enligt föreningen är åldersklassen så stor att en indelning är nödvändig.

En kväll för omkring tre år sedan skulle Kyrkslätt kommun dela ut träningsturer för sommaren till alla fyra fotbollslag. Sett till historien tenderar kvällarna att urarta i gräl ända in på småtimmarna.

Men den här kvällen för tre år sedan beslöt föreningarna att avsluta striderna och i stället utreda möjligheterna att gå samman och bilda en förening.

Och resultatet blev att de gamla föreningarna Kyrkslätt IF, Masalan kisa och AC Kirkkonummi bildade den splitternya föreningen FC Kyrkslätt (FCK), som inledde sin verksamhet vid årsskiftet.

Föreningen strävar till att dels satsa på tävlingsidrott och dels erbjuda spel för barn i alla åldrar och på alla nivåer, berättar föreningens tidigare ordförande och eldsjäl bakom projektet Riikka Korhonen.

Men fotbollsföräldrarna i Kyrkslätt är nu oroliga över att barnen delas in i olika grupper enligt hur bra de är.

"Barnen får inte spela med sina kompisar"

Föräldrarna som vi har pratat med har fotbollsspelande barn som är födda år 2010.

Föräldrarna Marcus Kevin, Johanna Främling och Tina, som inte vill uppge sitt fullständiga namn, berättar att eftersom barnen är så många är de indelade i bättre och sämre lag.

- Då får de inte längre spela med sina kompisar, berättar Tina.

Marcus Kevin säger att han till en början märkte att intresset hos hans son sjönk, eftersom en stor del av kompisarna spelade i det andra laget.

- Fotboll handlar om glädje och iver, så det är synd att se att en sådan här praktisk sak leder till att ivern dör ut, säger han.

Johanna Främling, vars dotter började spela fotboll i höstas, berättar att flickorna inte är indelade i olika lag. Alla spelar fortfarande i samma grupp.

Föräldrarna menar att de har hört av andra föräldrar att när kompisar tvingas spela i olika lag så väljer en del att sluta.

- Barnen måste få utöva sina hobbyer tillsammans med sina kompisar, säger Främling.

Bollförbundets riktlinje

Rikka Korhonen bekräftar att barnen som är födda 2010 och fyller nio år i år är indelade i olika grupper, men säger att det följer Finlands Bollförbunds riktlinje.

Enligt förbundets riktlinje ska fotbollsjuniorerna samma år som de fyller tio delas in i grupper utgående från på vilken nivå de är och hur mycket de har utvecklats.

Håll igång intresset för en hobby som, oberoende av talang eller skicklighet, involverar kompisar och motion och erbjud ett vettigt alternativ till att spela på telefonen eller hänga på stan― Marcus Kevin

Men Korhonen säger att på grund av åldersgruppens storlek har också de som fyller nio i år blivit tvungna att dela på sig. Därför har flickorna ett lag, medan pojkarna har delats in i två lag.

Hon beskriver lagindelningen så att lagen delas in enligt hur mycket de vill satsa på fotbollen.

De spelare som är längre hunna och är beredda att satsa på fotbollen spelar i ett lag.

Det andra laget utgörs av nybörjare och sådana som vill satsa på flera olika hobbyer samt sådana spelare som baserat på sin talang passar bäst i den gruppen.

- Vi delar inte in barnen i den åldern i bättre och sämre lag. Men vi måste göra någon form av indelning, eftersom åldersgruppen är så stor, säger hon.

Men kan föreningen dela in barnen så att de får välja några kompisar som de bildar ett lag med?

- Fotbollens grundidé försvinner om vi börjar dela in lagen så att barnen får spela med sina kompisar, säger Korhonen.

Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17
Fotboll och vänner ska gå hand i hand, anser föräldrarna. Arkivbild. Hand i hand runt Kvarnbackens skola i Borgå 17.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus vänskap,vänner,vändagen

Enligt Korhonen är FCK:s mål att alla ska vara kompisar inom laget. Hon säger att då barnen börjar lira boll i förskoleåldern finns ingen indelning.

- Men då de har spelat några år så förutsätter vi att alla är kompisar inom laget. Med ganska stor sannolikhet har barnen någon kompis i samma lag, säger hon.

Föräldrarna anser att föreningen först borde klargöra sitt mål, alltså om den ska vara en elitorganisation som utvecklar elitspelare eller om den ska få så många som möjligt att hålla på med något de tycker om.

- Håll igång intresset för en hobby som, oberoende av talang eller skicklighet, involverar kompisar och motion och erbjud ett vettigt alternativ till att spela på telefonen eller hänga på stan, tycker Kevin.

Grogrund för mobbning i skolan?

Föräldrarna berättar att indelningen leder till mobbning i skolan. Barnen vet vilken nivå de tillhör även om föreningen inte direkt har sagt till barnen hur bra de är.

- Jag frågade min son om han brukar spela fotboll på rasterna och han svarade att han inte får vara med eftersom han inte är tillräckligt bra, säger Tina.

En pojke sitter på en skateboard med ryggen mot kameran.
Föräldrarna är oroliga för att indelning kan leda till mobbning också i skolan. Arkivbild. En pojke sitter på en skateboard med ryggen mot kameran. Bild: Mostphotos ungdom (skede),pojkar,ungdomar,depression,långtråkighet,mobbning,tonåringar,pubertet,utanförskap,skateboard,utsatthet

Tina tycker att det är fel att dela in barn som bara är sju eller åtta år gamla.

- Fotboll ska vara roligt och barnen ska få sparka fotboll med sina kompisar, säger hon.

Enligt FCK:s Korhonen känner barnen på sig vilken nivå de spelar på. Hon menar att de själva känner till sin egen talang och förmåga på planen.

- De flesta barn är av samma åsikt som tränarna om vilken nivå de spelar på. Ofta är det föräldrarna som är av en annan åsikt. Vi föräldrar borde ofta fråga oss själva hur bra våra barn i själva verket är, säger hon.

Korhonen menar också att barnen inte kan njuta av att spela om de är i fel grupp och känner att de inte hänger med på träningarna eller i matcherna.

Korhonen säger att föreningen har försökt kringgå indelningen i tävlings- och hobbylag genom att ge namn åt lagen genom färger.

Inom åldersgruppen där barnen är födda 2010 finns färgerna vit och guld, där de som vill spela på hobbynivå spelar, och svart där de längre hunna spelarna håller till.

- Men det är relativt enkelt att byta mellan lagen, säger hon.

Stigande kostnader - får alla samma valuta för pengarna?

Föräldrarna till barnen i FCK 2010 har också märkt att fotbollen har blivit dyrare.

- Vi kommer att betala mera nu då det är ett större lag. Summan höjdes från 20 till 40 euro plus all utrustning, berättar Främling.

Kevins son spelar med pojkarna som har delats in i flera lag och han säger att summan är densamma för bägge lagen.

- Då uppstår frågan om alla lag får samma valuta för pengarna, säger han.

Enligt Korhonen har FCK lovat att hålla spelar- och deltagaravgifterna på en rimlig nivå.

Hon säger att för ett av de gamla lagen, som nu utgör FC Kyrkslätt, har avgifterna stigit, för ett av lagen har de hållits på samma nivå och för ett lag har de sjunkit.

Korhonen säger också att alla lag i åldersgruppen -10 får samma träning, har lika många träningar och matcher och att summan därför är samma oberoende vilket lag barnet tillhör.

- Dessutom stiger kostnaderna då barnen blir äldre och till exempel börjar spela på en större plan.

Professionella tränare utgör en extra kostnad

Utöver det upplever föräldrarna också att fotbollen har blivit dyrare då FCK anlitar professionella tränare.

Tina tycker att föreningen inte behöver satsa mycket pengar på dyra tränararvoden. Hon säger att det fungerar precis lika bra med exempelvis en tonårig icke-professionell tränare.

Fotboll
Dyra fotbollstränare leder till högre kostnader för föräldrarna. Enligt FCK finns tränarna till som stöd för de föräldrar och tonåringar som frivilligt ställer upp för och tränar knattarna. Arkivbild. Fotboll Bild: YLE/Mira Myllyniemi norrvalla

Riikka Korhonen säger att FCK tar hjälp av ett flertal tränare som ansvarar för olika åldersgrupper och som deltar i verksamheten i alla lag.

Tränarens uppgift är att finnas till som stöd för lagens egna tränare och komma med professionella synpunkter och hjälpa till med att planera säsongen och träningarna.

Korhonen säger att de yngre lagens tränarskara utgörs av frivilliga föräldrar - och vissa fall också tonåringar.

- Eftersom föräldrarna ställer upp frivilligt som tränare, erbjuder föreningen ett professionell stöd i planeringen av säsongen och spelarnas utveckling, säger hon.

Vi strävar efter att erbjuda en möjlighet för alla att spela fotboll och jag tycker att vår förening har lyckats riktigt bra― Riikka Korhonen

Ung förening utan inrotade sätt att sköta saker

Av föräldrarna håller Kevin med om att föreningen är ung och anser det vara en bra sak eftersom det inte finns ett gammalt och inrotat sätt att göra saker på.

Han efterlyser en dialog mellan föreningen och föräldrarna om vad föreningen har för mission. Alltså om föreningen ska erbjuda elitfotboll eller om den ska erbjuda någonting för spelare på alla nivåer.

FC Kyrkslätts Korhonen säger att föräldrarna ska få mera information under en föräldrakväll senare i februari.

Till oroliga föräldrar vill Korhonen hälsa att föreningen är strax över en månad gammal och det ännu finns mycket att fundera över. Hon vet av erfarenhet att nivåindelning alltid skapar känslor.

- Men vi strävar efter att erbjuda en möjlighet för alla att spela fotboll och jag tycker att vår förening har lyckats riktigt bra.

Läs mera:

FSI:s Arto Sirviö: Låt barn vara barn så länge som möjligt också inom idrott

Idrott och motion ska i första hand vara roligt och mångsidigt, säger idrottschef vid Finlands Svenska Idrott Arto Sirviö. Nivåindelning bland juniorer behöver inte vara dåligt, men det förutsätter att barnen i de olika lagen behandlas lika.