Hoppa till huvudinnehåll

THL: 96 procent av barnen i Finland vaccinerade mot mässling

8-åring vaccineras i armen.
8-åring vaccineras i armen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press vaccin,vaccinering,hälsovård

Vaccinationstäckningen bland barnen i Finland är väldigt hög, meddelar Institutet för hälsa och välfärd, THL. Den här informationen baserar sig på det nationella vaccinationsregistret, som nyligen uppdaterats med uppgifter om barn födda 2016.

Av barnen födda 2016 har 96 procent fått MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, röda hund och påssjuka. Täckningen är ytterligare två procentenheter högre hos barn födda ett år tidigare.

För att flockimmuniteten ska ha effekt bör MPR-vaccinets täckning vara 95 procent. Flockskyddet fungerar på nationell nivå, men lokala epidemier förekommer.

Enligt THL:s expertläkare Ulpu Elonsalo har nyhetsbevakningen gällande mässling och dess följdsjukdomar visat varför vacciner behövs.

- Eftersom mässlingen sprider sig lätt lönar det sig att nå en så hög vaccinationstäckning som möjligt, både regionalt och hos olika befolkningsgrupper, säger Elonsalo i pressmeddelandet.

Ovanligt att inte vaccinera sig

Även täckningen för andra vacciner är hög.

Av barnen har 99 procent fått vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar.

Vaccinet mot pneumokocker har även ökat i popularitet. Av barnen födda 2016 har 96 procent av dem fått vaccinet. Mot rotavirus är 92 procent av barnen vaccinerade.

Trots den offentliga debatten som pågått i Finland är det ovanligt att inte vaccinera sig. Enbart någon procent av barnen har vid tre års ålder inte fått de grundvaccinationer som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

Bland skolbarn är det endast 0,5 procent av barnen som inte fått grundvaccinationerna.

THL uppger att vaccinationstäckningen i verkligheten kan vara högre än den som står i registret eftersom informationsöverföringen kan dröja.

Artikeln baserar sig på en översättning av Yle Uutisets artikel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes