Hoppa till huvudinnehåll

THL: Mässlingssmittad person på Sverigebåt i början av februari

Silja Serenade.
Personen med mässling åkte med Silja Serenade. Silja Serenade. Bild: Jyrki Lyytikkä M/S Silja Serenade,serenade

En vuxen person som smittats med mässling har varit på kryssning mellan Helsingfors och Stockholm. Institutet för hälsa och välfärd THL går nu ut med råd till dem som befunnit sig på samma Sverigebåt.

Smittan har att göra med ett tidigare bekräftat mässlingsfall.

Personen blev smittad i södra Finland, säger Mia Kontio som är sakkunnig vid THL. Smittan bekräftades i går.

Enligt Borgå stads pressmeddelande är personen från Borgå.

De smittskyddsansvariga vid Borgå stad och den epidemiologiska enheten inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt utreder vilka personer som kan ha utsatts för smitta. Personalen på den insjuknade personens arbetsplats har informerats om smittan.

Personen var ombord på Silja Serenade mellan Helsingfors och Stockholm med start från Helsingfors den 1 februari klockan 17 och retur lördagen den 2 februari från Stockholm med samma båt. Passagerarfärjan anlände till Helsingfors den 3 februari klockan 10.30.

Enligt THL:s pressmeddelande (på finska) ska den som är ovaccinerad eller som inte haft mässling omedelbart kontakta hälsovården för att bli vaccinerad. Enligt THL ska de här personerna få MPR-vaccin inom tre dygn efter att eventuellt ha utsatts för smittan.

Utsatta hinner ännu vaccinera sig

Det innebär att de som var med på resan från Stockholm hinner ta vaccin ännu i dag eller i morgon på förmiddagen.

Mia Kontio säger att det lönar sig att ta vaccinet även när det har gått mer än tre dygn. Då ser man till att man inte sprider smittan vidare.

Om man får symtom ska man först ringa till hälsocentralen. Det vanligaste är att symtomen kommer inom nio till elva dagar.

Tallink Silja försöker också kontakta de passagerare som reste med samma färja.

Inom HUS (Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt) konstateras årligen mellan ett och sex fall av mässling. Vaccinationstäckningen mot MPR-sjukdomarna (mässling, påssjuka och röda hund) är god.

Till exempel har 95 procent av de barn som föddes år 2015 vaccinerats med MPR-vaccin, vilket ger ett så kallat flockskydd.

Borgåbor som misstänker sig ha blivit smittade bör ta kontakt till Borgå hälsovårdscentrals servicenummer 019 520 4351 vardagar klockan 8–15 och utanför arbetstid till Jourhjälpen på telefonnumret 116 117.

Artikeln uppdaterad 5.2.2019 kl. 16:09 med information från Borgå stads pressmeddelande.
Artikeln uppdaterad 5.2.2019 kl. 17:12 med ytterligare information om vart Borgåbor som misstänker smitta kan vända sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes