Hoppa till huvudinnehåll

Tuva Korsströms livsverk belönas med Tollanderska priset

Förlaget Schildts & Söderströms författarporträtt av Tuva Korsström. 2018.
Tuva Korsström. Förlaget Schildts & Söderströms författarporträtt av Tuva Korsström. 2018. Bild: Cata Portin. Tuva Korsström,Schildts & Söderströms,biografier

Författaren och redaktören Tuva Korsström får Svenska litteratursällskapets största årliga pris, Tollanderska priset om 40 000 euro, för sin bok Älvan och jordanden och sitt litterära livsverk.

- Det känns alldeles fantastiskt! Men framför allt är det ju en ära, för det är ett pris också för ett livsverk.

Redaktören och författaren Tuva Korsström har verkligen växt upp med litteraturen som en ständig följeslagare.

- Jag har levt med litteraturen.

Bokhyllan i Tuva Korsströms hem dignar av böcker. Där hittar man förutom hennes egna böcker också hennes mor, författaren Mirjam Tuominens böcker.

- Jag märkte att jag är väldigt bunden till min mamma. Men jag ville skriva en bok om mina båda föräldrar. Då det fanns ett oerhört stort material redan om släkten.

Pärmbilden till Tuva Korsströms biografi "Älvan och jordanden En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström. Schildts & Söderströms. 2018.
Omslaget på den prisbelönta boken, Älvan och jordanden. Pärmbilden till Tuva Korsströms biografi "Älvan och jordanden En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström. Schildts & Söderströms. 2018. Bild: Grafisk formgivning Emma Strömberg, foton i privat ägo Mirjam Tuominen,Tuva Korsström,biografier,Torsten Korsström

Personlig och samhällelig tragedi

Tuva Korsströms senaste verk är en biografi om hennes föräldrar författaren Mirjam Tuominen och bildkonstnären Torsten Korsström. Boken Älvan och jordanden handlar om hur det är att leva i en konstnärsfamilj på 1900-talet.

Där författarskapet, krig, sjukdom och föräldrarollen sammanvävs till både en personlig och samhällelig tragedi. Hon delar via boken med sig av sina barndomsminnen, föräldrarnas gamla kärleksbrev och dagböcker.

- Jag hade inte tänkt skriva så mycket om mina egen barndom, men det kom väldigt starkt.

Korsström märkte att hon plötsligt såg sig själv utifrån, hur den lilla gestalten då hon var tre eller fyra år gammal kände och agerade.

- Jag försökte uppleva just i det ögonblicket vad som händer.

Hon upptäckte bland annat att hon redan som liten varit duktig diktare, hennes mamma hade varit väldigt stolt över det.

Mångsidig karriär

I prismotiveringen för det Tollanderska priset hyllas Korsström just för sitt analytiska sätt att skriva. Verket Älvan och jordanden är enligt prismotiveringen en höjdpunkt i hennes mångsidiga yrkesliv.
Hon lyckas sätta saker i ett sammanhang samtidigt som det både belyser och ökar förståelsen.

- Jag blev väldigt glad över det, det är ju det största berömmet man kan få.

Tuva Korsström upplever själv att hon är mera en kulturjournalist än en författare. De fem böcker hon gett ut kan också klassas mer som avancerad kulturjournalistik.

Genom åren har Korsström arbetat med allt från att producera språkprogram för Yle till att vara kulturchef på tidningen Huvudstadsbladet. Hon arbetar fortfarande som litteraturkritiker vid Hbl.

- Jag hoppas kunna skriva mera litteraturkritik i Huvudstadsbladet, det här med tjocka böcker får nu lugna sig lite