Hoppa till huvudinnehåll

Busstationen i Lovisa får draghälp av bostadsmässan: "Det här är ett superställe"

Busstationen i Lovisa vintern 2019
Busstationsbyggnaden i Lovisa byggdes 1943 och är en värdefull byggnad. Busstationen i Lovisa vintern 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,busstation,lovisa busstation

I många år har Lovisa stad funderat på vilken typ av verksamhet som kunde finnas i busstationsbyggnaden.

Det var i och med att Matkahuolto flyttade bort sina tjänster från busstationen år 2016 som frågan om hur området borde utvecklas aktualiserades.

Då var stadens tanke att utveckla ett bredare servicekoncept för busstationsbyggnaden och därmed samtidigt liva upp hela det omkringliggande området.

Ett av förslagen var ett logistikcenter med café och pakettjänster.

Oviss framtid - igen

Nu är Matkahuolto tillbaka i huset och är idag de enda med verksamhet i byggnaden, men hur det ser ut i april är oklart. Då lägger nämligen det nuvarande ombudet Linda Hällfors lapp på luckan.

- Visst rullar vår verksamhet på. Paketen kommer in och går ut, men för mig personligen blåser det som bäst nya vindar, så i april lägger jag lapp på luckan, säger Matkahuolto-ombudet Linda Hällfors.

Hällfors säger att busstationsbyggnaden är en ypperlig byggnad för paketdistribution, men hon tycker också att det borde finnas någonting mer.

- Kunderna har önskat sig ett café men själv ser jag att den lokal som är tom till exempel kunde inhysa ett gym, säger Hällfors.

Busstationen i Lovisa vintern 2019
Interiören ser ut som en gammal buss- eller järvägssstation ska se ut. Busstationen i Lovisa vintern 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,busstationer,matkahuolto

Både busschaufförer och passagerare nöjda

När Yle Östnyland besöker busstationen har bussen mot Borgå just startat och väntsalen är tom på folk. Salen för tankarna till en gammal tågstation med sitt ljusa tak, olivgröna väggar och mörka träytor.

- Det här är ett superställe. Busschaufförerna tycker att det är lätt att handskas med paketen och passagerarna tycker att det är skönt att kunna vänta på bussen inomhus, säger Hällfors.

Ja, det är mer än vad man just nu kan göra i Borgå?

- Minsann jo, vi kan skryta med att vi de facto har en busstationsbyggnad, skrattar Hällfors.

Draghjälp av bostadsmässan

Åren har alltså gått och trots en del funderingar och tankar på hur busstationsbyggnaden kunde få nytt liv med ny verksamhet har ingenting hänt.

I och med bostadsmässan i Lovisa år 2023 finns det igen en gnutta hopp om att någonting kanske också händer med busstationsområdet.

Busstationen ligger bara ett stenkast från den plats där bostadsmässans hus småningom ska byggas.

- Jag ser verkligen fram emot bostadsmässan och hoppas på synergieffekter för busstationen. Det flyttar in mera människor och kanske bussturerna som försvann också återvänder, vilket i sin tur skulle ge nytt liv åt busstationen, säger Hällfors.

Foton i busstationen i Lovisa vintern 2019
Gamla fotografier över hur busstationen har sett ut hänger i väntesalen. Foton i busstationen i Lovisa vintern 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,busstationer,foto,foton

Utvecklingsärendena har inte fått den prioritet de borde ha

Lovisa stadsstyrelseordförande, Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP), tror också hon att bostadsmässan om fyra år kan påverka busstationsområdet och kvarteren däromkring på ett positivt sätt.

- Det är ett viktigt centrumområde med stora möjligheter. Staden arbetar ju nu med planläggningen av stadsdelen, så jag hoppas att man ska kunna hitta nya möjligheter som ger mera liv och utvecklar området, säger Heijnsbroek-Wirén.

Heijnsbroek-Wirén säger att i och med organisationsförändringar med mera har utvecklingsärendena hamnat i skuggan och inte fått den prioritet de borde ha fått.

- I måndags började ju vår nya utvecklingsdirektör sitt arbete och vi rekryterar också som bäst en näringslivschef, så jag tror säkert att man nu med nya tag kommer att börja se på utvecklingsmöjligheterna för busstationsbyggnaden och hela området, säger Heijnsbroek-Wirén.

Busstationen i Lovisa vintern 2019
Busstationen i Lovisa vintern 2019 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,busstationer,matkahuolto

Bostadsproduktionen är nyckeln

Enligt Heijnsbroek-Wirén är möjligheterna stora. Den caféverksamhet som tidigare varit stadens förslag är fortfarande en bra idé.

- Till och med en restaurang skulle sitta fint där och jag vet att det finns intressenter som för tillfället söker en plats i Lovisa där de kunde etablera verksamhet, säger Heijnsbroek-Wirén.

Om inte förr så kommer området att utvecklas när kvarteret är färdigt planerat och bostadsproduktionen kommer igång.

- Jag tror att man bör se helheten och om bostadsproduktionen på området kommer igång kommer det att ge en naturlig start för utvecklingen av busstationen. Byggnaden är värdefull och vi helt enkelt måste få verksamhet där, säger Heijnsbroek-Wirén.

När kan det här ske?

- Jag hoppas när vi har bostadsmässa att också det här området ska vara utvecklat.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland