Hoppa till huvudinnehåll

Danskt Jehovas vittne dömdes till 6 års fängelse i Ryssland - väntade på rättegång i över 600 dagar

Rysslands president Vladimir Putin och Kirill, patriarken i Moskva
Rysslands ortodoxa kyrka och president Vladimir Putin betraktar Jehovas Vittnen som en extremistgrupp. Rysslands president Vladimir Putin och Kirill, patriarken i Moskva Vladimir Putin,Kirill av Moskva

En rysk domstol har dömt en dansk medlem av den religiösa gruppen Jehovas Vittnen till sex års fängelse.

Det är den första fängelsedomen mot ett Jehovas vittne i Ryssland, sedan landet år 2017 förbjöd den religiösa rörelsen.

Den dömde dansken, 46-årige Dennis Christensen, arresterades av en väpnad polisstyrka 2017 då han ledde en bibelgrupp i Oriol i södra Ryssland. Han har suttit i häktet i väntan på rättegång i över 600 dagar.

Det finns för närvarande runt 100 öppna rättsfall mot Jehovas Vittnen i Ryssland.

I Danmark har domen väckt bestörtning. Den danske utrikesministern Anders Samuelsen uppmanade Ryssland att respektera religionsfrihet och inte placera Jehovas vittnen i samma kategori som terrorister.

En prövning för rysk religiös frihet

Jehovas Vittnen har sitt huvudkvarter i USA och har de senaste åren utsatts för allt hårdare press av den ryska ortodoxa kyrkan, som stöds av landets president Vladimir Putin. Organisationen anklagas för att underminera statliga institutioner och traditionella värderingar.

Jakten på Rysslands "interna fiender" intensifierades i samband med den ryska annekteringen av delar av Ukraina 2014, och de försämrade relationerna mellan väst och Ryssland i samband med det.

Christensens advokat tänker överklaga och menar att domen bryter mot rysk grundlag som i dagsläget garanterar religiös frihet. Han fruktar att domen kan bli ett farligt prejudikat för andra liknande fall i framtiden.

Läs också