Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Herrarnas super-G i VM i alpint – Andreas Romar har startnummer 51

I sitt första VM för tolv år sedan fick Andreas Romar nöja sig med en 48:e plats super-G. Idag ska det gå betydligt bättre i tävlingen där förhandsfavoriterna heter Vincent Kriechmayr, Dominik Paris och varför inte Aksel Lund Svindal.

Vad och var?

Damerna öppnade VM med en otroligt jämn super-G-tävling och det mesta talar för att det blir lika spännande på herrsidan.

Ett åk avgör VM-medaljernas öde och då elva herrar stått på prispallen i årets världscup är det inte den enklaste uppgiften att förutspå den första herrvinnaren i Åre.

Vem och varför?

Vincent Kriechmayr var två gånger väldigt nära att vurpa i Kitzbühels legendariska störtlopp men klarade sig oskadd.

Österrikaren var snabbast vid världscupfinalen i Åre förra våren och leder super-G-cupen för tillfället. Den urstarke 27-åringen förväntas bli den fjärde österrikaren efter Stephan Eberharter, Hermann Maier och Hannes Reichelt att vinna VM-guld i super-G.

Han utmanas närmast av ett annat kraftpaket, italienaren Dominik Paris, som vann störtloppet och var tvåa i super-G i Kitzbühel. Få se hur hans åkning passar på det något mjukare underlaget i Åre. Paris älskar isiga backar som de i Kitzbühel eller Bormio.

Aksel Lund Svindal inleder redan sitt åttonde VM. Ett VM som blir den enormt populära norrmannens sista. Han deltar i super-G och störtloppet – sen är karriären över.

Norrmannens form är ett litet frågetecken då han varit tvungen att avstå från tävlingar och träningar på grund av sina slitna knän. Från Åre har han goda minnen då han vann både störtloppet och storslalomtävlingen år 2007.

Andreas Romar siktar högt

Även Andreas Romar är tillbaka i Åre för att visa vad han går för. I år har han varit som bäst 31:a i super-G och ett topp-20-resultat är ingen omöjlighet.

Han har startnummer 51 i dag, men han tror inte att det höga numret ska hindra honom att ta en framskjuten placering.

– Jag har som mål att vara i topp 15 i alla tävlingar. Det är möjligt med bra åk. Men man hoppas förstås alltid på något bättre än så.

– Förhållandena och backen här är sådana att det går att åka bra med större nummer. Men det gäller att åka bra, med ett okej åk ligger man inte i toppen, säger Romar till Yle Sporten.
Öppna Instagram-inlägget
Romar deltar även i lördagens störtlopp och måndagens superkombination.

Frågan är om årets VM är Romars sista eller om karriären fortsätter mot Cortina d’Ampezzo där följande VM arrangeras 2021.

När och hur?

Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 13.15 och tävlingen kvarten senare.

Kristian Karlsson kommenterar på svenska och från och med lördag får han sällskap av expertkommentator Marcus Sandell referatbåset.

Alpina VM pågår fram till den 17 februari och samtliga tävlingar sänds på Yles kanaler med svenskspråkigt referat.