Hoppa till huvudinnehåll

Finland utmanar hela Sverige att gå kurs i artificiell intelligens - Kursens skapare: Målet är att utbilda en procent av världens befolkning

Virtuell assistent i bilen.
Arkivbild. Virtuell assistent i bilen. Bild: Laura Koivunen artificiell intelligens

I fjol lanserade Helsingfors universitet en nätkurs i artificiell intelligens, AI, tillsammans med teknologiföretaget Reaktor. I Finland har över 60 000 personer redan anmält sig till kursen och nu utmanar Finlands näringsminister Mika Lintilä den svenska befolkningen att gå kursen.

Utmaningen skedde i samband med invigningen av ett nytt nationellt AI center i Göteborg, i Sverige. Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman var på plats och antog Lintiläs utmaning.

- Jag tror att en liten utmaning uppmuntrar båda länderna att satsa mer än tidigare på AI, säger Lintilä om sin utmaning till Sverige.

Nätkursen Elements of AI skapades ursprungligen eftersom allt fler ville gå Helsingfors universitets kurs i artificiell intelligens. Nätkursen är gratis, öppen för alla och har lockat till sig allt från ungdomar till över 70-åringar runt om i världen.

AI innebär en otrolig möjlighet för lilla Finland― Mika Lintilä

I samband med att kursen lanserades i fjol så inleddes också en AI-utmaning i Finland.

- Vi kontaktade olika företag och frågade om de ville delta i utmaningen. De företag som deltog har offentligt lovat att stöda sina anställda i att lära sig om artificiell intelligens, till exempel genom att låta arbetstagarna gå vår kurs på arbetstid, berättar Janina Fagerlund som jobbar på Reaktor och är koordinator och konceptdesigner för kursen.

Sammanlagt har 250 företag i Finland, stora som små, deltagit i utmaningen.

- Det har varit jättefint att se så många företag jobba för samma sak på en så stor skala. Det visar att företag verkligen tycker det är viktigt att deras arbetstagare förstår grunderna i AI, säger Fagerlund.

Nu har utmaningen fått ny vind i seglen i och med att Lintilä utmanat hela Sverige.

- AI innebär en otrolig möjlighet för lilla Finland. I och med den här utmaningen vill jag väcka människor till att bekanta sig med AI och fundera på hur AI kan utnyttjas, säger Lintilä.

Keskustan poliitikko ja ministeri Mika Lintilä, Finlandia-talo, 23.10.2017.
Finlands näringsminister Mika Lintilä. Keskustan poliitikko ja ministeri Mika Lintilä, Finlandia-talo, 23.10.2017. Bild: Jari Kovalainen / Yle Mika Lintilä,Centern i Finland

"Målet är att en procent av världens befolkning ska gå kursen"

Skaparna av kursen är mycket glada över Lintiläs utmaning. De hoppas på att intresset för att lära sig om AI ska väckas hos svenskarna.

- Det är superspännande för oss. Vi vill jätte gärna att människor i Sverige ska gå kursen. Vi är ju goda vänner med Sverige och det är roligt med en lite vänskapligare utmaning än ishockey, säger Fagerlund med glimten i ögat.

Teemu Roos, ansvarig lärare för kursen och biträdande professor i datavetenskap, vill inte att man ska se på utmaningen som en tävling. Han berättar att man utomlands uppskattat Finlands AI-strategi just för att den betonar samarbete och öppenhet.

- Vi vill inte att man ska se det som en tävling. Vi vill snarare att människor ska inspireras till att sporra varandra att lära sig mer om AI, säger Roos.

Då kursen lanserades var målet att utbilda en procent av Finlands befolkning i AI. Fagerlund berättar att det förra målet har uppnåtts om man inte kräver att alla ska ha gått kursen till slut.

- Vi har siffror på att en procent har kommit långt i kursen. Vi ville att en procent skulle förstå grunderna i AI, vilket man kan göra utan att ha slutfört hela kursen, säger hon.

Av dem som anmält sig har dryga tio procent genomfört hela kursen. Fagerlund är mycket nöjd med siffran.

- Att tio procent slutfört kursen är mycket bra med tanke på att det är en nätkurs, säger Fagerlund.

Det förra målet har nu ersatts med ett nytt avslöjar Roos. Nu har ribban höjts märkbart.

- Målet är att utbilda en procent av hela världens befolkning i AI. Det är väldigt många människor, men varför inte satsa stort, frågar sig Roos skrattande.

Janina Fagerlund, som jobbar på Reaktor, står på en balkong med Helsinfors domkyrka i bakgrunden
Janina Fagerlund hoppas att kursen ska väcka stort intresse i Sverige. Janina Fagerlund, som jobbar på Reaktor, står på en balkong med Helsinfors domkyrka i bakgrunden Bild: Yle/ Anna Aaltonen Reaktor,Janina Fagerlund

Är det en bra sak att vi delar med oss av vår kunskap till andra länder?

- Jo, det är det. Då det kommer till kritan är ju alla länder tillsammans här på jorden. Vi alla drar nytta av att kunskap sprids. Det är också bra synlighet för Finland att kunna exportera en sådan här kurs, tycker Fagerlund.

Också Roos poängterar synlighet som något positivt. Enligt honom möjliggör synligheten att Helsingfors universitet och Finland kan profilera sig som högt kompetenta inom AI.

- Förutom synlighet så skapar vi också en god stämning internationellt då vi inte går in för att tävla med andra länder eller går med i vad som kallats för en AI-kapprustning, säger han.

Kursen ska översättas till svenska

I dag finns kursen Elements of AI på finska och engelska. En fördjupande fortsättningskurs är under arbete och lanseras i år.

Det finns också planer på att översätta kursen till svenska.

- Eftersom vi verkligen vill nå hela världen betyder det att kursen kommer att översättas till många olika språk. Det allra naturligaste för oss är förstås att börja med svenska eftersom Sverige är vår kära granne och svenskan också är så stark här i Finland, berättar Fagerlund.

Den engelskspråkiga versionen av kursen har enligt Roos väckt stort intresse utomlands. Han anser att det finns stor potential hos Finland att börja exportera utbildning.

- Att exportera vår utbildning mot ekonomisk ersättning är absolut en möjlighet. Men vi har också i Finland en stark princip av öppenhet och transparens. Vi har inte skapat vår kurs för att få ekonomisk vinst, säger han.

Roos lyfter fram operativsystemet Linux, som skapades vid Helsingfors universitet, som ett exempel på varför öppenhet lönar sig.

- Linux öppna källkod är ett ypperligt exempel på hur enorm inverkan man kan få då man går in för att skapa öppen information och vågar tänka stort, säger Roos.

Teemu Roos, tutkija, Helsingin tietotekniikan tutkimuslaitos
Teemu Roos är ansvarig lärare för kursen och biträdande professor i datavetenskap. Teemu Roos, tutkija, Helsingin tietotekniikan tutkimuslaitos Bild: Berislav Jurišić / Yle Teemu Roos,AI-forskare

Både Fagerlund och Roos ser det som fullt möjligt att Finland skulle kunna bli ett ledande land inom AI.

- Finland är ett litet men anpassningsbart land som kan reagera snabbt på olika behov, säger Fagerlund.

Roos tycker att Finland i viss mån redan nu kan ses som ett ledande land inom AI.

- Mäter vi antalet patent som ett land producerar per år så är det självklart att det är stora länder så som USA och Kina som hamnar i topp. Det är ändå en lite orättvis måttstock. Prioriterar man kvalitet framför kvantitet så är Finland i topp, säger Roos.

"Det viktigaste är att kunskapen når alla"

Både Fagerlund och Roos är överens om att det viktigaste inte är vem som ligger i topp utan att kunskapen når ut till alla, oberoende av bakgrund.

- Vi behöver människor som förstår sig på AI men som också behärskar andra kunskapsområden. Vi behöver läkare, busschaufförer och rörmokare som förstår sig på teknologi så pass mycket att de kan föra AI framåt inom sina branscher, säger Roos.

Kursen har till Roos och Fagerlunds glädje hittills nått ut till en brokig skara människor, även till många sådana som inte tidigare varit insatta i teknologi.

Enligt Fagerlund handlar intresset för kursen mycket om att AI är ett aktuellt ämne och att människor vill kunna hänga med i samtal som förs under kaffepauser på jobbet och bland vänner.

- Människor vet att AI kommer att förändra samhället och de vill veta hur det kommer att påverka dem, säger Fagerlund.

Kunskap är enligt Roos också ett effektivt redskap för att råda bot på de rädslor som folk har kring AI.

- Det behövs en viss baskunskap för att kunna förhålla sig kritiskt till den information som sprids om AI. Har man inte kunskap blir man lätt rädd, säger Roos.

Själv är Roos främst orolig över så kallade "bubblor" i samhället, i vilka folk har tillgång till olika information. Bubblorna uppstår enligt honom på grund av att olika teknologier, så som AI, fungerar som filter mellan människor och information.

- Det är ändå inte frågan om att världen kan gå under. Vi måste helt enkelt bara aktivt diskutera dessa potentiella problem och skapa gemensamma spelregler för att undvika ojämlikhet och utanförskap, säger Roos.

- Kursen skapar möjligheter för just sådan viktig diskussion, avslutar han.

Läs också