Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt bråk kring silorna i Vasa – staden fortsätter planeringen trots besvär

En pilkare sitter på den blanka isen i dagsljus utanför academill och silorna.
Arkivbild. En pilkare sitter på den blanka isen i dagsljus utanför academill och silorna. Bild: Yle/ Jukka Tyni Vasa,silorna

Vasa förvaltningsdomstols beslut i december att förkasta besvären över detaljplanen som berör silorna i Vasa blev inte sista anhalt på vägen. Ett besvär har lämnats in till Högsta förvaltningsdomstolen, uppger staden.

Trots det fortsätter staden under vintern förbereda genomförandet av detaljplanen för silorna, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt direktören för Vasa stads tekniska sektor Markku Järvelä är det osannolikt att Högsta förvaltningsdomstolen tar besvären till prövning.

- Vi är mycket nöjda med motiveringarna i förvaltningsdomstolens beslut, eftersom de är nästan identiska med de synpunkter som fördes fram i stadens utlåtande. Det här visar att stadens detaljplan är utarbetad med stor yrkesskicklighet och noggrant övervägd, säger Järvelä.

Tomten med silorna till försäljning

Tomten där silorna står kommer att komma ut till försäljning. Staden kommer att ordna ett allmänt och öppet anbudsförfarande om överlåtelse. Efter det ordnar vinnaren av anbudsförfarandet tillsammans med staden en arkitekturtävling om planeringen av en nybyggnad på tomten.

- Under vintern finslipar vi programmet för tomtöverlåtelsetävlingen och förhandlar om ett avtal om parkeringen på tomten samt bedömer vilka egendomsarrangemang som krävs i fråga om området, säger Järvelä.

Rivningsmaterial från silorna ska återanvändas

Ett centralt villkor för tomtöverlåtelsetävlingen är att vinnaren förbinder sig till att ordna en arkitekturtävling. Det är också meningen att betong och metall från rivningen av silorna ska återanvändas på bästa sätt.

Staden kommer att överlåta tomten inklusive silorna till den som ger det högsta godkända anbudet. Tidpunkten för tomtöverlåtelsetävlingen klarnar under vintern.

Läs också