Hoppa till huvudinnehåll

Höll ni er till sanningen nu, Mr. President?

Donald Trump talar i mikrofon.
Donald Trump talar i mikrofon. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

I sitt tal till nationen förkunnade president Donald Trump bland annat att den ekonomiska tillväxten i USA är "historiskt hög", samt att gränsbarriären mot Mexiko kommer att "rädda liv". Nyhetsbyrån AP har bedömt sanningshalten i presidentens ord.

Trump beskrev USA:s kamp mot terrorismen:

"Våra tappra trupper har nu kämpat i Mellanöstern i nästan 19 år."

Fakta:

USA invaderade Afghanistan (som inte anses ligga i Mellanöstern, utan i Central- eller Sydasien) i oktober 2001, efter attackerna den 11 september. Invasionen av Irak följde i mars 2003. Alltså har USA:s militära insats pågått i drygt 17 år.

Trump argumenterade för sin plan på en skyddsbarriär mot Mexiko:

"Gränsvakterna säger att där murar sätts upp, där går de olagliga gränsövertädelserna ner ... Förr hade San Diego allra flest olagliga gränsöverträdelser i landet. Därför sattes det upp en stark skyddsmur. Och den kraftiga barriären har nästan helt gjort slut på de olagliga gränspassagerna ... För att uttrycka sig enkelt: murar fungerar och murar räddar liv."

Fakta:

Sanningen är avsevärt mer komplicerad än så. Ja, gränspatrullerna i San Diego-området grep år 2017 färre än 26 000 personer som korsat gränsen utan lov - att jämföra med nästan 630 000 år 1986, innan barriären sattes upp. Det är en nedgång på 96 procent.

Men i stället började allt fler migranter korsa gränsen ute i Arizonas öken, där patrullerna är färre. Flera tusen dog på grund av hettan.

Och i Tucson greps år 2000 nästan lika många migranter som i San Diego då läget var som svårast.

Kritiker menar att "vattenballongeffekten" - bygg en mur på ett ställe, så hittar migranterna en öppning någon annanstans - motbevisar Trumps övertygelse om gränsbarriärens effekter. Men hans försvarare ser det bara som ett bevis på att murarna bör göras längre.

Trump skildrade de senaste två årens ekonomiska framsteg:

"Nästan fem miljoner amerikaner behöver inte mer använda matkuponger."

Fakta:

Nedgången i antalet mottagare av matkuponger har inte varit så stor.

År 2016, innan Trump tillträdde som president, omfattades enligt officiella siffror 44,2 miljoner amerikaner av matprogrammet Supplemental Nutrition and Assistance Program, SNAP - den närmaste motsvarigheten till vår socialhjälp. År 2018 hade siffran sjunkit till 40,3 miljoner. Det är en nedgång med 3,9 miljoner personer - men inte så mycket som Trump hävdade.

Antalet SNAP-klienter nådde sin kulmen år 2013, och har sjunkit sedan dess.

Trump föreslog i sin senaste budget att sänka anslagen till SNAP med över 200 miljarder dollar under tio år. Han vill även ge delstaterna större frihet att genomföra programmet, till exempel ska de kunna kräva någon form av arbetsinsatser i gengäld.

Trump stoltserade med den fantastiska ekonomiska utvecklingen:

"Bara under de två åren efter valet har vi skapat en ekonomisk uppgång utan motstycke - en uppgång som man tidigare sällan skådat ... Ett ekonomiskt mirakel är på gång i Förenta staterna."

Fakta:

En lindrig överdrift från presidentens sida. Ekonomin är i skick, men inte på långa vägar på toppnivå då man ser till USA:s historia på längre sikt.

Under våren och sommaren 2018 var tillväxten på årsbasis 3,8 procent. En skaplig tillväxttakt, som dock bara är den bästa under en fyraårsperiod.

I slutet av 1990-talet växte ekonomin med 4 procent under fyra år i följd, en utveckling som hittills inte setts under Trump. Och år 1984 var uppgången hela 7,2 procent.

Nästan alla opartiska ekonomer väntar sig långsammare uppgång i år, då verkningarna från Trump-administrationens skattesänkningar inte längre märks, den globala tillväxten bromsas upp, och högre räntor gör det dyrare att låna pengar till köp av bilar och bostäder.

Trump berömde den växande sysselsättningen bland kvinnor:

"Alla amerikaner är stolta över att vi har fler kvinnor i arbete än nånsin förr."

Fakta:

Självklart är det fler kvinnor i arbete än någonsin tidigare. Men förklaringen är befolkningsökningen, och det är inget som Trump kan påstå att hans politik bidragit till.

Den stora frågan är om andelen arbetande eller arbetssökande kvinnor är större nu än någonsin tidigare? Arbetsministeriet i USA uppger att sysselsättningsgraden bland kvinnor är 57,5 procent. På sistone har siffran gått upp, men ännu inte nått samma nivå som 2012. Den nådde sin kulmen, omkring 60 procent, år 2000.

Här hittar du nyhetsbyrån AP:s utförliga faktakoll av Trumps tal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes