Hoppa till huvudinnehåll

"Jag kommer att bygga den" - Trump hyllade sin planerade mur i talet till nationen

USA:s president Donald Trump försvarade sin planerade mur vid gränsen mot Mexiko då han i natt höll sitt försenade tal till nationen.

Talet skulle egentligen ha hållits i slutet av januari men den nya demokratiska talmannen Nancy Pelosi förhindrade Trump från att hålla talet så länge som presidenten höll delar av statsapparaten stängd.

Det här var första gången som Trump höll ett tal till en kongress där oppositionen kontrollerar underhuset och det märktes på reaktionerna.

Presidenten inledde sitt tal med en uppmaning om försoning och kompromisser mellan demokrater och republikaner, men hans ord verkade inte övertyga demokrater som under långa stunder satt tysta på sina platser medan republikanerna reste sig upp och applåderade entusiastiskt.

Sedan talade han än gång alarmerande om karavaner av migranter som hotar att storma den södra gränsen.

- Jag har beordrat ytterligare 3 750 soldater till gränsen för att förbereda oss för denna anstormning - det här är en moralisk fråga sade Trump.

- De flesta här i rummet har någon gång röstat för en mur, men den har inte byggts, men det tänker jag göra, sade Trump, medan demokraterna satt tysta utan att applådera.

- Enkelt uttryckt, murar fungerar och räddar liv. Så låt oss arbeta tillsammans, kompromissa och nå ett avtal som verkligen gör Amerika tryggt, sade Trump.

Han tillade att den mur som han tänker bygga snarare består av "en smart mur av lameller än en riktig mur", men han sa inget om sina planer på att stänga statsapparaten igen om kongressen inte beviljar honom miljardanslag för murbygget.

Opinionsmätningar har konsekvent visat att en stor majoritet av amerikanerna motsätter sig en mur och Trumps metoder att finansiera den.

Om jag inte hade valts till president så skulle vi som bäst befinna oss i ett storkrig med Nordkorea

Enda gången som demokraterna verkade ärligt entusiastiska var då Trump konstaterade att den nya kongressen har fått sina första kvinnliga muslimska representanter och att kongressen aldrig har haft så många kvinnliga ledamöter som nu.

Då reste sig vitklädda kvinnliga demokrater upp och stal showen genom att skandera USA, USA, USA!

De kvinnliga demokratiska medlemmarna av representanthuset och senaten hade klätt sig i vitt för att hedra suffragetterna, kvinnosaksaktivisterna som i tiderna kämpade för kvinnornas rösträtt.

Representanthusets plenisal med ledamöterna som lyssnar till Donald Trump i talarstolen.
Demokratiska kvinnliga ledamöter hade klätt sig i vitt för att hedra kvinnosaksaktivister som kämpade för kvinnornas rösträtt Representanthusets plenisal med ledamöterna som lyssnar till Donald Trump i talarstolen. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Donald Trump,USA:s representanthus,State of the Union

Han räckte också ut handen till demokraterna då han talade om behovet av samarbete för att förbättra USA:s infrastruktur, något som han nog talade om under sin valkampanj men sällan har tagit upp sedan han blev president.

Trump beskrev USA:s ekonomi i ytterst optimistiska ordalag trots att han ofta har beskrivit rådande förhållanden i USA som en verklig dystopi - det gjorde han till exempel i sitt installationstal för drygt två år sedan, men nu var tonen en helt annan.

Han påstod att ett ekonomiskt mirakel är på gång i USA och att ekonomin aldrig har varit så stark som nu, ett påstående som medier genast avslöjade som en osanning.

I början av sitt tal anslog presidenten en försonlig ton och talade om behovet av enighet och samarbete med demokraterna, men det lät ihåligt med tanke på alla arga, bittra och föraktande uttalanden som han har gett om demokraterna så gott som dagligen.

I slutet av den inrikespolitiska delen av sitt tal chockerade han många åhörare då han felaktigt påstod att Virginias demokratiska guvernör har sagt att han vill avrätta små barn, men det var inte vad den omstridde guvernören Ralph Northam sade, då han nyligen talade om rätten och behovet av en del aborter.

Donald Trump skakar hand med Nancy Pelosi
Donald Trumps tal till nationen i kongressen var det första sedan demokraterna tog över majoriteten i representanthuset. Här hälsas presidenten välkommen av den demokratiska talmannen Nancy Pelosi Donald Trump skakar hand med Nancy Pelosi Bild: EPA-EFE/Doug Mills / POOL Donald Trump,Nancy Pelosi

Toppmöte med Kim Jong-Un 27 februari

Trump höll en betydligt mindre aggressiv ton än vanligt i sitt tal och när han till exempel talade om handelskonflikten med Kina så lät han inte alls så fientlig som han dagligen gör på sitt Twitterkonto.

Han kritiserade ändå Kinas handelspolitik som väntat och försäkrade att han kommer att se till att USA får ett rättvist handelsavtal till stånd

Den enda verkliga utrikespolitiska nyheten gällde Nordkorea.

Trump meddelade officiellt att han kommer att hålla sitt andra toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un den 27 och 28 februari i Vietnam.

- Om jag inte hade valts till president så skulle vi som bäst befinna oss i ett storkrig med Nordkorea, påstod Trump till omvärldens stora häpnad.

- Nordkorea har inte utfört nya missiltest på 15 månader, stoltserade presidenten som ofta har sagt att Nordkorea inte längre utgör ett kärnvapenhot, men han motsägs i varje fall av sina egna generaler och underrättelsetjänster.

Presidentens fru Melania Trump följde med talet på läktaren
Presidentens fru Melania Trump följde med talet på läktaren Presidentens fru Melania Trump följde med talet på läktaren Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW USA,Melania Trump

I den utrikespolitiska delen av talet talade han också om Venezuela och förklarade att USA aldrig kommer att bli socialistiskt. Det var en uppenbar pik mot nyvalda demokratiska ledamöter som Alexandria Ocasio-Cortez som beskriver sig som socialdemokrater.

Han hyllade sitt beslut att dra sig ur det internationella kärnavtalet med Iran och sade att han vill ta hem de 14 000 amerikanska soldaterna från Afghanistan.

Han noterade att USA har inlett fredssamtal med talibanerna för att reträtten skall kunna genomföras och att "fredssamtalen har varit konstruktiva."

Han försvarade också sitt kontroversiella beslut att säga upp INF-avtalet om kort- och medeldistansmissiler, med motiveringen att Ryssland hade brutit mot avtalet.

Nära 30 osanningar

Medier började redan under talet kontrollera lögner och osanningar som presidenten for fram med.

De största lögnerna gällde den goda ekonomin som han tog äran för trots att ekonomin började växa kraftigt redan under föregångaren Barack Obamas tid som president.

Han påstod till exempel att USA under hans styre har blivit världens största exportör av energi, men det blev USA redan under Obamas styre.

Han hävdade också att USA aldrig har haft en så stark ekonomi och tillväxt som i fjol, trots att ekonomin enligt AP uppvisade bättre siffror senast för fyra år sedan - då Barack Obama var president.

Tidningen Washington Post som dagligen för bok över Trumps osanningar, analyserade talet och kom fram till att det innehöll nästan 30 lögner eller vilseledande uppgifter.

Läs också